Rușii au pus mâna pe orașul Herson. Autoritățile din Ucraina avertizează că invadatorii pregătesc proclamarea Republicii Populare Herson

04 mart. 2022
648 Afișari
Rușii au pus mâna pe orașul Herson. Autoritățile din Ucraina avertizează că invadatorii pregătesc proclamarea Republicii Populare Herson
Rușii au pus mâna pe orașul Herson. Autoritățile din Ucraina avertizează că invadatorii pregătesc proclamarea Republicii Populare Herson. Sursa foto: Captură/ CNN

Orașul-port Herson a fost cucerit recent de armata rusă. Autoritățile din Ucraina au avertizat că invadatorii se pregătesc să proclame Republica Populară Herson.

Rușii au pus mâna pe orașul Herson

Autoritățile ucrainene au declarat că vineri, 4 martie 2022, în Piața Libertății din Herson, armata rusă va flutura steaguri ale Federației Ruse și va striga că orașul Herson a devenit „Republica Populară Herson”.

CNN a obținut mărturii din orașul Herson care arată un întreg proces în plină desfășurare pentru rusificarea regiunii. Cetățenii ucraineni rămași în oraș se confruntă cu brutalitatea rușilor. Rușii capturează bărbații și îi duc în afara orașului. Un locuitor al orașului a declarat că bărbații nu pot ieși afară din această cauză.

Televiziunea ucraineană nu mai este prezentă în grila de canale și a fost înlocuită cu canalele TV rusești. Acestea propagau știri despre cât de liniștită este situația din oraș, cu elevii care merg la școală sau cu ajutoarele umanitare pe care le-au adus rușii. Bărbatul care a vorbit pentru CNN a mai declarat că rețelele de telefonie mobilă nu mai funcționează.

În oraș au ajuns 50 de autobuze din Crimeea

Bărbatul a mai spus că joi au venit în orașul Herson 50 de autobuze din Crimeea cu ruși. Ei s-au instalat deja în clădirea administrației locale.

Șeful Administrației Regionale de Stat Herson a declarat joi că rușii au ocupat în întregime clădirea administrației regionale de stat. Hennadii Lahuta a mai spus că oficialii locali nu au renunțat la responsabilitățile lor.

Miercuri, primarul orașului Herson a declarat că armata ucraineană nu se mai află în oraș. Igor Kolikhaiev a subliniat că oamenii trebuie să asculte instrucțiunile date de oamenii înarmați care au venit să preia administrația locală.

Rușii au atacat masiv, vreme de mai multe zile, orașul-port Herson, aflat în nordul Peninsulei Crimeea, în care trăiau aproximativ 250.000 de oameni. Aceștia susțin că în prezent aduc ajutoare umanitare.

Cookies