Rusia capturează Insula Șerpilor, aflată la 45 de km de țărmul României. Toți grănicerii aflați pe insulă au murit, anunță președintele Ucrainei

25 feb. 2022
809 afișări
Rusia capturează Insula Șerpilor, aflată la 45 de km de țărmul României. Toți grănicerii aflați pe insulă au murit, anunță președintele Ucrainei
Rusia capturează Insula Șerpilor, aflată la 45 de km de țărmul României. Toți grănicerii aflați pe insulă au murit, anunță președintele Ucrainei. Sursa foto: Observatorul

Trupele rusești au capturat Insula Șerpilor, aflată la doar 45 de kilometri de țărmul României. Insula aparține Ucrainei din anul 2009, când a fost cedată de țara noastră. Potrivit președintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski, toți grănicerii care apărau insula au murit în urma schimbului de foc cu soldații ruși.

Insula Șerpilor a fost cucerită de trupele rusești, potrivit anunțului făcut joi seară de președintele ucrainean Vladimir Zelenski. La momentul atacului, insula era apărată de 13 grăniceri, care au murit în urma schimbului de focuri cu armata rusă.

Insula Șerpilor a fost capturată de Rusia. Soldații ucraineni care au apărat-o vor fi decorați post-mortem

Mai mult, președintele ucrainean a declarat că toți grănicerii vor primi titlul de Erou al Ucrainei postum, drept omagiu pentru sacrificiul făcut.

„Pe Insula Șerpilor, toți grănicerii au murit eroic, apărând-o până la ultimul, fără să se retragă. Toți vor primi titlul de Erou al Ucrainei postum. O amintire veșnică celor care și-au dat viața pentru Ucraina”, a declarat președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, conform G4media.

De asemenea, Serviciul de Grăniceri de Stat a publicat o serie de informații în urma atacului Rusiei: navele rusești au început atacul, trăgând de pe mare, ceea ce a distrus întreaga infrastructură a grănicerilor ucraineni. Din acel moment, comunicarea dintre cei aflați pe insulă și colegii acestora a fost întreruptă.

România a deținut Insula Șerpilor până în 2009

România a cedat Insula Șerpilor către Ucraina în anul 2009, după ce a câștigat procesul care a ajuns la Curtea Internațională de Justiție de la Haga. Delegația țării noastre a motivat dorința de a ceda insula pe seama faptului că insula este o stâncă din punct de vedere geografic, care nu poate susține viața, și care este improprie activităților umane.

În schimbul insulei, România a primit circa 9.700 km pătrați din platoul continental de lângă insulă, suprafață ce poate fi exploatată datorită resurselor însemnate de hidrocarburi din subteran.

Insula are însă un important rol strategic. Insula Șerpilor se află la 44.8 kilometri de localitatea Sulina, la 335 de kilometri de București, și la circa 100 de kilometri de baza militară NATO de la Mihail Kogălniceanu.

Cookies