Rusia avertizează cu un „contraatac rapid” la sancțiunile occidentale. Moscova: Măsurile noastre vă vor lovi în plin

09 mart. 2022
1450 Afișari
Rusia avertizează cu un
Rusia avertizează cu un "contraatac rapid" la sancțiunile occidentale. Moscova: Măsurile noastre vă vor lovi în plin | Foto: Kremlin, Moscova. Sursa: Unsplash

În a 14-a zi de război, timp în care sancțiunile occidentale împotriva Rusie au căpătat o anvergură fără precedent în istoria modernă,  Rusia avertizează că, în acest moment, lucrează la un răspuns „rapid” la măsurile luate de țările UE, de SUA și de alte state partenere, scrie Reuters.

Rusia amenință: Vor veni și sancțiunile noastre

Reuters citează agenția de presă RIA, potrivit căreia pe Dmitri Birichevsky, directorul departamentului pentru cooperare economică al Ministerului de Externe, a avertizat azi Occidentul că va reacționa repede la sancțiunile internaționale:

Reacția Rusiei va fi rapidă, atentă și sensibilă pentru cei cărora li se adresează.

În acest moment, Rusiei se confruntă deja cu cea mai gravă criză economică de la căderea Uniunii Sovietice din 1991. Sancțiunile impuse de Occident după ce Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucraine sunt, practic, paralizante pentru  tot sistem financiar și corporativ al Rusiei.

La începutul săptămânii, Rusia avertizase  că prețul petrolului ar putea depăși 300 de dolari pe baril dacă Statele Unite și Uniunea Europeană ar interzice importurile de țiței din Rusia. Rusia spune că Europa consumă aproximativ 500 de milioane de tone de petrol pe an. Rusia furnizează aproximativ 30% din aceasta, sau 150 de milioane de tone de petrol, dar și 80 de milioane de tone de produse petrochimice.

Acest nou embargou, cel referitor la petrol și gaze și invocat acum de Moscova, a început deja să se întâmple. Aseară, președintele american Joe Biden a impus o interdicție imediată asupra importurilor de petrol și alte energie din Rusia. Și Marea Britanie a anunțat p măsură identică, în vreme ce UE spune că  vrea să renunțe treptat la importul de gaze din Rusia.

Război și pe frontul sancțiunilor

Uniunea Europeană și SUA nu mai permit avioanelor rusești să strabată spațiile lor aeriene și nici să aterizeze ori decoleze de pe vreun aeroport din vreo țară comunitară ori din Statele Unite.

De asemenea, UE a limitat accesul Rusiei la piețele financiare europene. Germania a oprit proiectul privind gazoductul Nord Stream 2.

Mai multe bănci rusești au fost scoase din sistemul internațional SWIFT.

Vladimir Putin, politicienii ruși și oligarhii apropiați liderului de la Kremlin nu mai au acces la bunurile lor aflate în afara Rusiei.

VISA și Mastercard și-au oprit serviciile   în Rusia, iar asta transformă, practic, aproape orice card rusesc într-o cartelă de plastic inutilă.

Apoi, sunt zecile de companii occidentale care au plecat din Rusia.

Între timp, războiul continuă, numărul refugiaților a depășit încă de ieri 2.000.000 de oameni, îndeosebi  femei și copii. Rusia promite pentru a patra oară încetare temporară a focului, pentru a permite civililor să plece, dar sunt deja informații că și astăzi a redeschis focul asupra coridoarelor umanitare.  

Cookies