Rusia anunță încetarea focului în unele zone din Ucraina. Se creează coridoare umanitare pentru evacuarea civililor

08 mart. 2022
200 Afișari
Rusia anunță încetarea focului în unele zone din Ucraina. Se creează coridoare umanitare pentru evacuarea civililor
Rusia anunță încetarea focului în unele zone din Ucraina. Se creează coridoare umanitare pentru evacuarea civililor. Sursa foto: Pexels

Este a 13-a zi de război izbucnit în Ucraina, iar situația nu pare să înceteze. Luni noapte spre marți au avut loc noi bombardamente. Moscova a anunțat încetarea focului astăzi, la ora 09:00, pentru evacuarea civililor.

Rusia anunță încetarea focului în unele zone din Ucraina

Rusia a anunțat oprirea focului, marți, la ora 09:00, în unele zone din Ucraina. Civilii vor fi evacuați din capitala Kiev, dar și din orașele Sumî, Harkov, Cernihiv și Mariupol, anunță grupul din ministerul rus al Apărării, responsabil cu operațiunile umanitare din Ucraina, citat de mai multe agenții de presă din Rusia.

Zilele trecute au mai existat încercări de evacuare a civililor ucraineni, dar au eșuat pentru că armata rusă nu a încetat focul.

Mai multe zone rezidențiale din Ucraina au fost bombardate noaptea trecută, iar 18 civili și-au pierdut viața.

Subsecretarul general al Organizației Națiunilor Unite pentru probleme umanitare a cerut să fie creat un coridor sigur pentru a oferi ajutor umanitar în zonele de conflict, potrivit The Guardian.

Subsecretar general ONU: „Civilii (…) au nevoie disperată de ajutor”

Martin Griffiths a declarat că cetățenii ucraineni din Mariupol, Harkov, Melitopol au nevoie „disperată” de ajutor, mai ales de echipamentele medicale care le pot salva viețile, potrivit AFP.

Martin Griffiths le-a cerut părților implicate în război să protejeze civilii, casele și infrastructura din Ucraina.

„Acest lucru include permiterea evacuării în siguranță a civililor, în direcția pe care o aleg”, a adăugat subsecretarul general al ONU.

Dmitro Jivitski, cel care se află la conducerea Administrației Militare Regională Sumî, a declarat într-o postare făcută pe Facebook că, după ora locală 23:00, mai multe avioane de război ce aparțin armatei ruse au bombardat orașul care se află în nord-estul Ucrainei (Sumî).

„Din păcate, printre cei uciși se numără și copii”, a declarat el, și a mai spus că mai mult de 10 persoane au fost ucise.

Jivitski a spus că acest lucru nu va fi uitat niciodată.

Cookies