Rusia amenință că rupe ambasadele cu SUA pentru că Biden l-a făcut pe Putin criminal de război

22 mart. 2022
421 Afișari
Rusia amenință că rupe ambasadele cu SUA pentru că Biden l-a făcut pe Putin criminal de război
Rusia amenință să rupă ambasadele cu SUA pentru că Biden l-a făcut pe Putin criminal de război | Sursa foto: screnshots discursuri oficiale Biden și Putin

Ambasadorul Statelor Unite la Moscova a fost convocat la ministerul rus de Externe pentru un protest oficial al Rusiei, țară care consideră că americanii au depășit o limită în relațiile dintre cele două țări atunci când președintele SUA, Joe Biden, a spus că Vladimir Putin este criminal de război.

Rusia s-a enervat că Biden l-a făcut pe Putin criminal de război

Ministerul rus de externe a  anunțat că ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan,a fost convocat la o întâlnire cu privire la „recentele declarații inacceptabile” ale lui Biden despre Putin. 

Într-un comunicat, Ministerul rus de Externe spune că, la întâlnirea cu ambasadorul american, Washingtonul a fost informat că poziția SUA poate duce la ruperea legăturilor diplomatice dintre cele două țări:

La întâlnire, s-a subliniat că remarci precum cele ale președintelui american sunt nedemne de o figură de stat de un rang atât de înalt și pun relațiile ruso-americane în pragul unei rupturi.

SUA, azi: Sunt dovezi clare că se comit crime de război

La scurt timp, a venit și replica americanilor, prin vocea purtătorului de cuvânt al departamentului de stat, Ned Price:

Este îngrozitor auzi o țară vorbind despre «comentarii nepotrivite» atunci când aceeași țară este implicată într-o operațiune de ucidere în masă, cu atacuri militare care au dus la pierderi de vieți civili, lovituri și atacuri care au devastat orașe, o invazie a peste 100.000 de militari împotriva unei populații în mare parte civile.

Mai mult decât atât, exact în ziua convocării ambasadorului SUA, Pentagonul a întărit acuzațiile pe care Joe Biden le-a adus  rușilor și care au înfuriat Moscova:

Continuăm să vedem atacuri fără discriminare împotriva civililor, atacuri despre care credem că, în multe cazuri, sunt intenționate.  Sunt dovezi clare că forțele ruse comit crime de război.

Până acum, Marea Britanie, Franța, Albania, Irlanda și Norvegia au acuzat Rusia de crime de război în Ucraina. La rândul său, Curtea Internațională de Justiție  a ordonat Moscovei să-și oprească invazia, iar un procuror de la Curtea Penală Internațională a lansat o anchetă pentru crime de război.

A patra săptămână de război în Ucraina. Dezastrul umanitar

Azi, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) anunță că aproape un sfert din populația Ucrainei a fost strămutată în mai puțin de o lună de război. Numărul ucrainenilor care au fugit din țara lor din cauza războiului a depășit 3,5 milioane de oameni, în marea lor majoritate femei și copii.

Lor li se adaugă „refugiații interni”, oameni care şi-au părăsit propriile locuinţe, de cele mai multe ori și orașele în care trăiau, şi au găsit adăpost  în alte părți din interiorul țării. Este vorba despre  6,5 milioane de oameni.  

Cookies