Rusia amenință: Regiunea baltică nu va mai fi „liberă de nuclear” dacă Finlanda şi Suedia intră în NATO

14 apr. 2022
400 Afișari
Rusia amenință: Regiunea baltică nu va mai fi
Rusia amenință: Regiunea baltică nu va mai fi "liberă de nuclear", dacă Finlanda şi Suedia intră în NATO

Amenințarea este rostită prin vocea vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, care a fost și președinte, și premier al Rusiei și care este unul dintre cei mai importanții și mai apropiați aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin. 

Amenințarea nucleară revine în discursul Moscovei

Medvedev avertizează  NATO că, dacă Suedia şi Finlanda vor adera la organizaţia militară, Rusia va trebui să-şi consolideze apărarea în regiune, inclusiv prin desfăşurarea de arme nucleare în regiunea baltică, scrie Reuters.

​​Finlanda și Suedia iau serios ăn calcul să adere la NATO, și asta chiar în foarte scurt timp. Cele două țări plănuiesc să renunțela neutralitate din cauza invaziei ruse în Ucraina. Finlanda are o frontieră comună cu Rusia care se întinde ăe 1.300 de kilometri.

Medvedev spune că, dacă Suedia şi Finlanda vor adera la NATO, Rusia îşi va întări forţele terestre, navale şi aeriene în regiunea Mării Baltice, pentru a restaura echilibrul militar. Cât despre ameninţarea nucleară, aceasta a fost explicită: Medvedev a declarat că, în cazul în care cele două țări vor intra în NATO, nu va mai putea fi vorba de o regiune baltică „liberă de nuclear”: 

Ar putea să nu mai fie vorba despre niciun fel de statut non-nuclear pentru regiunea baltică – echilibrul trebuie restabilit. Până astăzi Rusia nu a luat astfel de măsuri şi nu avea de gând să o facă. Dar dacă ni se va forţa mâna, ei bine… reţineţi că nu noi am propus asta.

În regiunea baltică invocată de medvedev, Rusia are exclava Kaliningrad,  care se află  între Polonia şi Lituania.

Retorica nucleară a Rusiei, activată de Putin de la începutul războiului

După declarația lui Medvedev, ministrul apărării din Lituania a spus că Rusia are deja arme nucleare în regiunea baltică:

Actualele ameninţări ruse sunt destul de ciudate, în condiţiile în care, chiar şi fără actuala situaţie de securitate, ştim că ei păstrează arme la 100 de kilometri de frontiera Lituaniei. Arme nucleare au fost întotdeauna păstrate în Kaliningrad… (iar) comunitatea internaţională, ţările din regiune, sunt perfect conştiente de acest lucru… Rușii folosesc asta ca pe ameninţare.

Nu este pentru prima dată când Moscova flutură amenințarea nucleară. Încă din primele zile de război – care acum a ajuns în a 50-a zi. Vladimir Putin a fost primul care folosit retorica nucleară.

Țările occidentale au luat măsuri economice neprietenoase față de țara noastră, iar liderii țărilor NATO fac declarații agresive. Așa că forțele rusești nucleare vor intra în stare de alertă.

După acest moment, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, declara că al treilea Război Mondial va fi nuclear.

Cookies