Rusia amenință că taie gazele pentru Europa, dacă sancțiunile vor include și petrolul rusesc. „Vor fi consecințe catastrofale”, spune Moscova

08 mart. 2022
285 Afișari
Rusia amenință că taie gazele pentru Europa, dacă sancțiunile vor include și petrolul rusesc.

În timp ce liderii europeni se pregătesc să se întâlnească joi la Versailles pentru a discuta despre scoaterea continentului de sub dependența de gazele și petrolul rusești, Moscova avertizează deja că orice astfel de mișcare ar putea fi o catastrofă pentru piața globală.

Kremlinul a amenințat că va întrerupe aprovizionarea cu gaze către Europa și a avertizat că prețul petrolului ar putea crește la 300 de dolari pe baril dacă aliații occidentali își intensifică războiul economic împotriva Rusiei prin interzicerea importurilor de energie.

Măsuri simetrice în cazul unui embargou impus Rusiei, spune Kremlinul

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat luni că Rusia are tot dreptul să ia o decizie corespunzătoare și să impună „un embargo privind pomparea de gaz prin gazoductul Nord Stream 1”, dar a precizat că deocamdată nu a fost luată o astfel de decizie. „O respingere a petrolului rusesc ar duce la consecințe catastrofale pentru piața globală”, a mai spus vicepremierul rus Alexander Novak, spunând că prețul s-ar putea dubla cu peste 300 de dolari pe baril.

Rusia a susținut întotdeauna că nu folosește gazul natural ca armă, dar Statele Unite și Europa s-au pregătit intens pentru această posibilitate. Recent, Ursula von der Leyen a declarat că Europa a reușit să-și asigure în depozite și contracte de aprovizionare cu gaze lichefiate (din SUA, Qatar și Nigeria) cantitatea necesară pentru această iarnă.

Germania a înghețat luna trecută certificarea Nord Stream 2 – conducta de gaz din Rusia către Germania – cu riscul ca Rusia să întrerupă conducta existentă Nord Stream 1 – una dintre principalele surse de gaze naturale către Europa.

„Avem tot dreptul să luăm o decizie proporțională și să impunem un embargo asupra pompării de gaz prin gazoductul Nord Stream 1”, a spus Novak.

Nord Stream 1 este deținut și operat de Nord Stream AG, al cărui acționar majoritar este compania de stat rusă Gazprom. Nord Stream 1 a oferit o capacitate totală anuală de 55 de miliarde de m3 de gaz, iar construcția Nord Stream 2 va dubla aceasta cantitate.

 

 

 

Cookies