Rusia a decis să atace Republica Moldova (The Times)

02 mai 2022
1158 Afișari
Rusia a decis să atace Republica Moldova (The Times)
Rusia a decis să atace Republica Moldova (The Times) | Foto simbol; sursa: Unsplash

Publicația britanică The Times scrie că Federația Rusă intenționează să atace Republica Moldova,  pentru a deschide un nou front împotriva Ucrainei. The Times citează mai multe surse din interiorul serviciilor secrete ucrainene.

Dacă vor prelua controlul asupra Republicii Moldova, trupele ruse ar putea ataca orașul-port Odesa dinspre vest, explică sursele: 

Credem că Kremlinul a luat deja decizia de a ataca Republica Moldova. Soarta Moldovei este crucială. Dacă rușii reușesc să preia controlul asupra țării, noi (Ucraina – n.red.) vom deveni mai vulnerabili din punct de vedere militar – va fi o amenințare la adresa integrității Ucrainei.

Ucrainenii ar fi observat o anumită activitate pe aerodromul de la Tiraspol, “capitala” republicii separatiste Transnistria.  Dar autorii articolului din The Times precizează că nu au putut confirma aceste informații din surse independente.

Săptămâna trecută, după ce s-a înregistrat o escaladare a tensiunilor între  diferite forțe din interiorul Transnistriei,  Consiliul Suprem de Securitate de la Chișinău a decis să ia mai multe măsuri speciale.

Măsuri speciale luate la Chișinău

Măsurile speciale luate la Chișinău săptămâna trecută și anunțate de autoritățile Republicii Moldova după intensificarea tensiunilor din Transnistria sunt:

  • Intensificarea verificării circulației în Zona de Securitate; 
  • Patrularea și securizarea obiectelor de infrastructură critică; 
  • Creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și securității.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, vorbea săptămâna trecută despre tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației din zonă:

Ceea ce se întâmplă în ultimele 24 de ore în regiunea transnistreană este o escaladare a tensiunilor. Analizele noastre, la această oră, arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și creează riscuri pentru Republica Moldova.

Maia Sandu dădea atunci asigurări că fi luate toate măsurile necesare pentru prevenirea escaladării situației, pentru întărirea securității statului și pentru protejarea cetățenilor.

Cookies