Rusia a cerut Chinei sprijin militar, scrie FT. Ambasada Chinei la Washington: Pe noi ne preocupă să nu scape războiul de sub control

14 mart. 2022
539 Afișari
Rusia a cerut Chinei sprijin militar, scrie FT. Ambasada Chinei la Washington: Pe noi ne preocupă să nu scape războiul de sub control
Rusia a cerut Chinei sprijin militar, scrie FT. Ambasada Chinei la Washington: Pe noi ne preocupă să nu scape războiul de sub control | Sursa foto: Unsplash

Oficiali americani citați de Financial Times susțin că Rusia a cerut Chinei echipamente militare pentru de care ar avea nevoie în invazia sa din Ucraina. Și, spun aceleași surse, nu ar fi singurul tip de ajutor solicitat de Vladimir Putin guvernului de la Beijing. 

Asta în timp ce alți oficiali americani atrag atenția că Rusia ar fi rămas fără anumite tipuri de armament, în condițiile în care Putin și-a imaginat că “operațiunea” sa militară din Ucraina va fi de un război-fulger de câteva zile, lucru care, în mod evident,  nu s-a întâmplat. 

FT: Rusia cere sprijin Chinei | SUA avertizează China

Casa Albă nu a făcut niciun comentariu în legătură cu informațiile date publicității de publicația Financial Times. Asta în vreme ce un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington, citat de BBC, întrebat despre aceleași informații, a răspuns: N-am auzit niciodată așa ceva. Reuters îl citează Liu Pengyu, purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington, care vorbește despre obiectivul guvernului de la Beijing:

Prioritatea acum este de a preveni escaladarea situaţiei tensionate sau chiar scăparea de sub control

Oficiali americani au avertizat că China s-ar confrunta cu consecinţe dacă va lua măsuri pentru a ajuta Rusia să evite sancţiunile internaționale care i-au fost impuse.

Toate aceste informații apar în presa internațională în ziua în care, la Roma, are loc o întâlnire americano-chineză pe tema războiului din Ucraina. Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, va fi azi la Roma, unde va avea discuții cu Yang Jiechi, oficialul chinez cu rangul cel mai mare în domeniul politicii externe.

Războiul lui Putin în Ucraina. China se declară neutră

Sursele Financial Times mai spun că Sullivan ar urma să îi transmită oficialului chinez un avertisment ferm: vor exista consecințe pentru orice acțiune a Chinei care ar ajuta Rusia să-și continue invazia din Ucraina sau să evite sancțiunile occidentale

Înainte de a pleca de la Washington spre Roma, Jake Sullivan a făcut, de altfel, o declarație publică în acest sens:

Ne vom asigura că pierderile Rusiei nu vor putea fi compensate nici de China, nici de altcineva. (…) În ceea ce privește mijloacele specifice pe care le avem la dispoziție pentru aceasta, nu le voi face publice, dar vom comunica acest lucru Chinei în discuții private, așa cum am făcut deja și vom continua să facem.

De când a început războiul, China joacă rolul actorului neutru și a refuzat să condamne Rusia pentru invadarea țării. 

Cookies