RUSALIILE, sărbătorite pe 31 MAI, în 2015: Tradiţii şi Obiceiuri de RUSALII (CINCIZECIME)

de:
29 mai 2015
2 Afișari
RUSALIILE, sărbătorite pe 31 MAI, în 2015: Tradiţii şi Obiceiuri de RUSALII (CINCIZECIME)

RUSALIILE, sărbătorite pe 31 MAI, în 2015: Tradiţii şi Obiceiuri de Rusalii. Superstiţii de Rusalii:

Potrivit credintelor populare, Rusaliile sunt niste fiinte fantastice, malefice, asemanatoare ielelor, care umbla prin vazduh incepand cu ziua de Strat de Rusalii (miercuri, a 25-a zi dupa Pasti) si provoaca mult rau oamenilor: ii pocesc, ii schimonosesc si ii innebunesc pe toti cei care nu le respecta zilele.

De aceea, femeile nu lucrau nimic in toate miercurile care se derulau de la Stratul de Rusalii pana la Duminica Mare. Pentru a apara gospodaria de invazia acestor spirite, in sambata Rusaliilor oamenii obisnuiesc si astazi, in virtutea traditiei, sa arboreze la porti, in foisoare, pe ganguri sau la intrarile in case, ramuri verzi de tei.

RUSALIILE, sărbătorite pe 31 MAI, în 2015: Tradiţii şi Obiceiuri de Rusalii. Superstiţii de Rusalii:

De asemenea, pentru a se feri de Rusalii, oamenii trebuie sa poarte asupra lor frunze de pelin, iar daca le intalnesc, sa nu le vorbeasca. Fiind zane ale apelor, de ziua lor e bine sa nu te scalzi, caci te paste inecul, informează crestinortodox.ro.

– Oamenii isi impdobesc case si gospodaria cu ramuri de tei, plop, stejar;

– Tot de Rusalii in unele regiuni se danseaza Jocul Calusarilor. Dansul calusarilor, in general, are scopul de a apara oamenii, vitele si recoltele de influentele negative;

– Se spune ca leacul cel mai folosit pentru cei atinsi de Rusalii, este jocul calusarilor;

– E un moment in care crestiinii sfintesc ramuri de tei, soc, mure, pe care le folosesc apoi ca leacuri tot restul anului. In traditia populara se zice ca numai pana la Sanziene plantele au puteri vindecatoare;

– Ramurile de tei au o simbolistica aparte in aceasta sarbatoare. Se crede ca teiul fereste gospodariile de grindina sau de duhurile rele ale zanelor si de aceea flacaii le aduc din paduri dupa care se sfintesc la Biserica, iar credinciosii le iau acasa si le pun la icoane;

– Tinerii si tinerele ce urmeaza sa se casatoareasca impletesc coronite din spice de grau si flori de camp pe care le poarta in ziua cununiei;

– Spiritele rele se alunga prin ritualuri galagioase si pocnituri cu ramuri de tei;

– In gospodarii se prepara unsori cu care se vor unge ungerele vacilor pentru a spori laptele;

– Tot acum femeile fac descantece impotriva Ielelor;

– Se ung usile cu usturoi pentru ca asa casa va fi pazita de rele si ghinion tot restul anului;

RUSALIILE, sărbătorite pe 31 MAI, în 2015: Tradiţii şi Obiceiuri de Rusalii. Superstiţii de Rusalii:

Legat de Rusalii este si faimosul joc al calusarilor (executat de cete de flacai), dans ritual de origine straveche si neclara, cu functie magica, pe de o parte patronat de iele, pe de alta capabil sa vindece relele acestora. In Descrierea Moldovei, Dimitrie Cantemir nota: „Multimea superstitioasa crede ca ei au puterea de a izgoni bolile cronice, iar vindecarea se face astfel: dupa ce bolnavul s-a asternut la pamant, aceia incep sariturile lor si, la un anumit loc al cantecului, calca, unul dupa altul, de la cap pana la picioare, pe cel culcat; in sfarsit, ii sufla la ureche cateva cuvinte anume ticluite si poruncesc bolii sa iasa. Daca bolnavul nu se lecuieste nici dupa aceasta, se zice ca el nu mai are scapare”.

In a doua zi de Rusalii, in Oltenia, cete de feciori danseaza din casa în casa, pentru a alunga spiritele malefice. Oamenii îi întampina cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apa, sare sau bani.

În Ardeal, se regaseste „Împanatul boului”. Pe ulitele satului, se desfasoara o procesiune în care personajul principal, boul împodobit cu flori, este dus la biserica, unde este sfintit de preot. Animalul este la un moment dat eliberat si o fata tanara va trebui sa-l stapaneasca si sa ocoleasca o masa de trei ori. Traditia spune ca tanara se va casatori în anul ce urmeaza.

De Rusalii, se tine „Udatul nevestelor”. Potrivit traditiei, femeile trebuie stropite cu apa, sa ramana sanatoase si frumoase tot anul.

Cookies