ȘTIRI

RUSALII 2014. TRADIȚII DE RUSALII 2014, CÂND PICĂ RUSALIILE 2014, ZI LIBERĂ DE RUSALII 2014

RUSALII 2014: Rusaliile (din latină rosalia) (cunoscute și drept Pogorârea (coborârea) Sfântului Duh (Sfântului Spirit)) reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști. De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret. Potrivit scrierilor Noului Testament (Faptele Apostolilor 2, 1-11) acest eveniment a avut loc în ziua rusaliilor evreiești (Șavuot), la 50 de zile de la învierea lui Iisus din Nazaret. De aceea sărbătoarea creștină mai poartă denumirea de Cinzecime (în latină Pentecostes, în franceză Pentecôte, în germană Pfingsten, în maghiară Pünkösd etc.). 

RUSALII 2014: Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, sau al „Sâmpetrului”, va începe în acest an pe 16 iunie, informează TRINITAS TV. Acest post începe întotdeauna în lunea după Duminica Tuturor Sfinţilor, prima după Rusalii.

RUSALII 2014: Anul acesta, Rusaliile cad, conform Calendarului Ortodox, pe 8 și 9 iunie. Cele două zile sunt libere, conform legii, dar, deoarece prima zi de Rusalii este duminica, practic vorbim de o singură zi liberă pentru majoritatea angajaților, anul acest pe 9 iunie 2014.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE RUSALII. Ce să faci pe 8 IUNIE 2014 şi 9 IUNIE 2014

Pentru a le imbuna, oamenii, care evitau sa le spuna RUSALII, le-au dat diferite nume: Iele, Zane, Frumoasele. Aceste spirite locuiesc pe langa izvoare, fiind in stare, prin cantecele lor, sa ia mintile oamenilor, sa-i imbolnaveasca. Boala seamana cu o transa hipnotica ce nu poate fi dovedita decat de puterea magica a calusarilor.

Obiceiul spectaculos al calusarilor de RUSALII deosebit de vechi, este cunoscut mai ales in localitatile Contesti, Lisa, Nasturelu, Bragadiru si Zimnicea. Batranii satelor cred ca daca esti bolnav, de RUSALII te poti face bine dupa ce vataful calusarilor trece cu pasul peste tine.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE RUSALII. Ce să faci pe 8 IUNIE 2014 şi 9 IUNIE 2014

– De RUSALII oamenii isi impdobesc case si gospodaria cu ramuri de tei, plop, stejar. Ramurile de tei au o simbolistica aparte in aceasta sarbatoare. Se crede ca teiul fereste gospodariile de grindina sau de duhurile rele ale zanelor si de aceea flacaii le aduc din paduri dupa care se sfintesc la Biserica, iar credinciosii le iau acasa si le pun la icoane;

– Tot de RUSALII in unele regiuni se danseaza Jocul Calusarilor. Dansul calusarilor, in general, are scopul de a apara oamenii, vitele si recoltele de influentele negative;

– Se spune ca leacul cel mai folosit pentru cei atinsi de RUSALII este jocul calusarilor;

– Sarbatoarea de RUSALII este un moment in care crestinii sfintesc ramuri de tei, soc, mure, pe care le folosesc apoi ca leacuri tot restul anului. In traditia populara se zice ca numai pana la Sanziene plantele au puteri vindecatoare;

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE RUSALII. Ce să faci pe 8 IUNIE 2014 şi 9 IUNIE 2014

– Spiritele rele se alunga prin ritualuri galagioase si pocnituri cu ramuri de tei de RUSALII.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button