Rujuri cancerigene şi pastă de dinţi nocivă, în magazine. CE MĂRCI SUNT PE LISTA NEAGRĂ

de:
14 mart. 2011
7 Afișari
Rujuri cancerigene şi pastă de dinţi nocivă, în magazine. CE MĂRCI SUNT PE LISTA NEAGRĂ

Potrivit raportului de control întocmit de Protecţia Consumatorului, 80% din probele de rujuri prelevate s-au dovedit a fi neconforme. Analizele au fost efectuate la laboratorul de specialitate Larex.

Chiar dacă directivele Comisiei Europene privind comercilizarea produselor cosmetice interzic utilizarea cromului şi plumbului în rujuri, cel puţin patru astfel de produse conţin concentraţii mari. „Au fost prelevate 18 probe de produse cosmetice, de la operatori economici din judeţul Ilfov, constatându-se că rujul  Moda Young are crom determinat 4 mg/kg şi plumb determinat 1,8 mg/kg faţă de 0% admis, rujul Ruby Rose are crom determinat 5 mg/kg şi plumb determinat 1 mg/kg faţă de 0% admis, rujul True Lover are crom determinat 4,7 mg/kg şi plumb determinat 2,4 mg/kg faţă de 0% admis, iar rujul Lip Stick Mile are crom determinat 14,4 mg/kg şi plumb determinat 3 mg/Kg faţă de 0% admis”, se menţionează în raportul de control al ANPC.

Plumbul este conţinut în mai mult de jumătate din rujuri, conform unui studiu realizat de Coaliţia pentru Cosmetice Sigure din SUA. Potrivit documentului, aplicat de două-trei ori pe zi, în fiecare zi, utilizatoarea creşte riscul de expunere, fiindu-i astfel afectat sistemul hormonal. Plumbul mai poate provocade asemenea probleme comportamentale, de memorie şi de limbaj, dar poate conduce şi la o creştere a agresivităţii. Cei mai vulnerabili consumatori sunt copiii şi femeile însărcinate.

Probleme şi la pasta de dinţi Maxam

Conform sursei citate, printre cosmeticele cu probleme au fost incluse şi tuburile de pastă de dinţi din gama Maxam, respectiv Maxam Herbal cu un conţinut de peroxid de hydrogen determinat de 1,42%, faţă de maxim 0,1% prevăzut de normele europene, dar şi pasta de dinţi Maxam Total Care cu un conţinut de peroxid de hidrogen determinat de 3,92 %, faţă de maxim 0,1% prevăzut. La acestea se adaugă şi pasta de dinţi Sanino al cărui conţinut de peroxid de hydrogen determinat este de 0,9 %, comparativ cu 0,1% admis.

În vara anului 2007, două tipuri de pastă de dinţi produsă în China, printre care şi Maxam Triple Action, au fost retrase de pe piaţă deoarece conţineau o substanţă toxică pentru organism, adică dietilenglicol de 9%.

Conform ANPC, pentru abaterile constatate au fost aplicate la nivel naţional 480 de amenzi contravenţionale în valoare de 1.099.300 lei şi 351 avertismente. Totodată, au fost dispuse 57 de măsuri de oprire definitivă de la comercializare pentru produse cosmetice posibil periculoase, în valoare de 4.518 lei. „Este vorba de produse care nu respectau prevederile Directivei privind substanţele interzise la fabricarea cosmeticelor sau care nu respectau limitele maxime admise, precum şi produse care aveau data minimă de valabilitate depăşită. Au mai fost dispuse şi 442 măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru produse în valoare de 625.614 lei, produse cu abateri de etichetare”, au conchis reprezentanţii ANPC.

Cookies