Ruinele Mănăstirii Comana vor fi restaurate

de:
20 dec. 2010
1 Afișari
Ruinele Mănăstirii Comana vor fi restaurate

Potrivit contractului semnat luni de secretarul de stat în MDRT, Răzvan Murgeanu, proiectul de reabilitare al mănăstirii ar costa 30,4 milioane lei, din care 23,8 milioane lei finanţare nerambursabilă.

Proiectul de modernizare al mănăstirii fortificate Comana, precum şi a infrastructurii conexe, este finanţat prin Programul Operaţional Regional, unul din principalele obiective fiind dezvoltarea durabilă şi echilibrată a Regiunii de Dezvoltare Sud – Muntenia, precum şi valorificarea patrimoniului cultural-istoric al judeţului Giurgiu, prin restaurarea monumentului istoric cu valoare turistică naţională Mănăstirea Comana, se specifică în comunicatul MDRT.

În urma implementării proiectului, autorităţile susţin că se aşteaptă să crească numărul de turişti în zonă, pe parcursul derulării acestuia urmând să fie create şapte noi locuri de muncă.

Liniile turistice ale RATB, care fac legătura între Piaţa Presei Libere şi mai multe obiective turistice din jurul Bucureştiului, au fost inaugurate în această vară în urma unui parteneriat între regia de transport în comun şi Ministerul Dezvoltării.

Mănăstirea Comana a fost ctitorită de Vlad Ţepeş în anul 1461, ca o mănăstire-cetate, care însă s-a ruinat până la sfârşitul secolului al XVI-lea. Locul pe care a fost înălţată mănăstirea era odinioară o insulă, în mijlocul mlaştinilor, iar accesul se făcea pe o poartă aflată in nordul incintei, după ce se traversa un pod de lemn, uşor de incendiat în caz de primejdie.

Actualmente, Comana este mănăstire doar de călugări, aflatăî ntr-un stadiu avansat de degradare. Din construcţia iniţiala se mai păstrează, restaurate, doar laturile de nord şi de vest a chiliilor, iar în stare de ruină mai durează zidul de pe latura de est şi un fragment lipit de turn.

Cookies