Rugă pentru urbanism: Catolicii demonstrează pentru demolarea Cathedral Plaza

de:
15 nov. 2010
0 Afișari
Rugă pentru urbanism: Catolicii demonstrează pentru demolarea Cathedral Plaza

Clopotele Catedralei Sfântul Iosif din Bucureşti bat necontenit de la 10 dimineaţa, în timp ce pe trotuarul din faţa lăcaşului de cult şi a turnului Cathedral Plaza, peste 100 de credincioşi, preoţi şi călugări, recită Tatăl Nostru şi Crezul, se roagă şi intonează în cor imnuri religioase.

În acest fel au ales să protesteze catolicii, la chemarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice a Bucureştiului, împotriva continuării lucrărilor la proiectul imobiliar ce sufocă lăcaşul de cult pe care l-a vizitat Papa Ioan Paul al II-lea în 1999. Continuarea lucrărilor contravine unei unei hotărâri judecătoreşti care prevede sistarea lucrărilor şi demolarea edificiului de 19 etaje.

Protestul nu s-a limitat aici. Alte câteva sute de credincioşi şi preoţi, cărora li s-au alăturat bucureşteni „civili”şi membri ai câtorva ONG-uri de urbanism pichetează sediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din Piaţa Constituţiei. Protestatarii au afişat placarde pe care să scris „Turn hidos, mâine vei fi jos!”, „Nu mai staţi, turnul jos să-l daţi” sau „Turnul corupţiei are un nume: Cathedral Plaza”.

„Noi ne rugăm pentru ţară şi pentru aplicarea legii. Asta vrem, să fie legile puse în aplicare”, spune preotul Fabian Măriuţă, adăgând că pichetul se doreşte o metodă de-a atrage atenţia Parchetului asupra faptului că neaplicarea hotărârii Curţii de Apel Suceava care a anulat autorizaţia de contrucţie obţinută de Millenium Building Development, dezvoltatorul Cathedral Plaza, constituie infracţiune.

Arhiepiscopia acuză Inspectoratul de Stat în Construcţii aflat în subordinea MDRT, condus de Elena Udrea, că nu a luat măsuri ca să oprească operaţiunile de construcţie după pronunţarea hotărârii instanţei. Ba mai mult, catolicii spun că lucrările s-au intensificat după data de 3 noiembrie, când anularea autorizaţiei de construcţie a devenit definitivă şi irevocabilă.

„Ar trebui să nu schimonosim aşa chipul Bucureştiului istoric. Nu cred că un astfel de edificiu face bine Bucureştiului turistic”, spune un protestatar aflat în faţa MDRT. Elena Udrea declara săptămâna trecută că instituţia pe care o are în subordine a ordonat încetarea lucrărilor. Șeful Inspectoratului o contrazice însă pe Udrea, declinându-şi responsabilitatea pentru punerea în aplicare a hotărârii Curţii de Apel Suceava, responsabilitate care îi revine Primăriei Generale sau altei instanţe judecătoreşti.

Potrivit preotului Măriuţă, proiectul Cathedral Plaza a fost ilegal încă de la început, iar de acordarea autorizaţiei de construcţie nu e străină nici Primăria Sectorului 1. Asta pentru că terenul pe care s-a ridicat clădirea aparţine municipalităţii. Preotul spune că autorizaţia de construcţie a fost obţinută înainte de rezolvarea toate problemelor legale. „Concesiunile s-au făcut ulterior. Nu puteau întocmi un proiect fără concesiuni. Concesiunile s-au rezolvat însă după ce proiectul era pus la punct, iar autorităţile competente şi-au dat concursul”, explică preotul.

Proiectul Cathedral Plaza, a început în 1998 pentru o clădire de doar 17 metri, care ulterior a ajuns la 75 de metri, având 19 etaje, parter şi patru niveluri subterane. Începând cu 2001, Arhiepiscopia Romano Catolică Bucureşti a trimis numeroase scrisori şi a făcut diverse sesizări către organele în măsură să oprească această construcţie. Pe lângă faptul că această clădire pune în pericol strctura de rezistenţă a Catedralei Sfântul Iosif, de care se află la mai puţin de zece metri distanţă, ea schimbă radical ambientul arhitectural în centrul Bucureştiului.

Millenium Building Development a introdus o contestaţie în anulare şi cerere de suspendare a executării deciziei pronunţată de Curtea de Apel Suceava, în ceea ce priveşte ilegalitatea autorizaţiilor de construcţie ale turnului Cathedral Plaza, construit la doar opt metri de zidurile Catedralei „Sfântul Iosif” din Bucureşti. De asemenea, compania a introdus şi cerere de suspendare provizorie a executării respectivei decizii.

În plus, dezvoltatorul imobiliar ameninţă că va cere daune în valoare de 22 de milioane de euro, fie de la Arhiepiscopie, fie de la Primăria Municipiului Bucureşti.

Cookies