Noul ministru al Muncii pus în încurcătură de o întrebare simplă: Ce este un om sărac?

de:
04 mart. 2014
0 Afișari
Noul ministru al Muncii pus în încurcătură de o întrebare simplă: Ce este un om sărac?

La finalul audierilor din Parlament, unde a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate, Rovana Plumb, propusă de PSD pentru Ministerul Muncii, nu a putut explica ce înseamnă un om sărac deşi a promis că până în 2015 „580.000 de oameni vor fi scoşi din sărăcie”. Plumb a fost în guvernul Ponta 2 ministrul Mediului, dar a trebuit să accepte portofoliul de la Muncă, după ce premierul Ponta a cedat acest minister celor de la UDMR pentru ca aceştia să intre la guvernare.

„Vrem să ne atingem ţinta ca, în 2015, 580.000 de persoane să iasă din sărăcie, mai devreme decât România şi-a asumat atingerea acestui obiectiv”, a spus Rovana Plumb în timpul audierilor din comisii, dar şi după ce a primit votul favorabil. Problemele pentru propunerea PSD pentru portofoliul de la Muncă au început în momentul în care a fost întrebată cum este definit un „om sărac”, scrie Gandul.info.

Ea a încercat să evite răspunsul pe care nu îl cunoştea, reuşind în cele din urmă să dea un răspuns aproximativ, după ce secretarul de stat de la Muncă, Codrin Scutaru, care era lângă ea a venit să-i dea răspunsul.

Viitorul ministru a spus că are în vedere şi modificarea Codului Muncii, fără a oferi detalii în acest sens. De altfel, ea a evitat să răspundă întrebărilor concrete privind indexarea pensiilor şi mărirea alocaţiilor pentru copii, spunând că nu poate face acest lucru decât după ce se consultă cu specialiştii.

Comisia: Cum veţi scoate oamenii din sărăcie?

Rovana Plumb: Cu o nouă viziune asupra politicilor sociale, o nouă viziune care presupune atât promovarea cât şi adoptarea proiectului de lege privind economia socială, care presupune reinserţia pe piaţa muncii a persoanelor dependente social, de asemenea apariţia întreprinderilor sociale care va avea în vedere tot ca măsură încadrarea în câmpul muncii a acestor persoane dependente social, o nouă strategie în ceea ce priveşte persoanele vârstnice şi de asemenea ca şi prioritate atunci când vorbim de reducerea sărăciei , relaţionată cu reducerea şomajului, tinerii reprezintă pentru Guvernul Ponta şi pentru mine prioritatea absolută.

Comisia: Tehnic, ce înseamnă scoaterea din sărăcie, de la ce nivel de venit un om nu se mai consideră sărac?

Rovana Plumb: Vă voi anunţa.

Comisia: Nu se ştie deocamdată care cifra?

Rovana Plumb: Cifra persoanelor care ies din sărăcie?

Comisia: Nu, a venitului de la care un om nu mai este considerat sărac.

Rovana Plumb: Sigur că se cunoaşte, dar nu înţeleg întrebarea.

Comisia: De când consideraţi că un om nu mai este sărac? Care este pragul?

Rovana Plumb: Presupun că vă referiţi la beneficiile sociale, un ajutor social care se distribuie prin legea privind venitul minim garantat.

(intervine secretarul de stat Codrin Scutaru, care îi suflă răspunsul)

Comisia: Noi vă întrebam la ce vă referiţi dumneavoastră când spuneţi că oamenii vor ieşi din sărăcie. Care este pragul?

Rovana Plumb: Prin măsuri concrete de ajutor, prin reinserţie pe piaţa muncii.

Comisia: Şi când se consideră că un om este sărac? Cât are venitul un om sărac? Sunt 580.000 de oameni consideraţi de stat în categoria oamenilor săraci. Ce venituri au?

Rovana Plumb: Sub 350.000.

Comisia: 350.000?

Rovana Plumb: 350 de lei, pardon.

Comisia: Pe membru de familie?

Rovana Plumb: Pe persoană.

Comisia: Şi după ce câştigă peste 350 de lei pe persoană sunt consideraţi scoşi din categoria celor săraci?

Rovana Plumb: Vom analiza şi vă vom spune.

Cookies