Rovana Plumb dezvăluie concentraţia de cianuri din proiectul Roşia Montană

de:
24 sept. 2013
0 Afișari
Rovana Plumb dezvăluie concentraţia de cianuri din proiectul Roşia Montană

„Proiectul iniţial permitea 5-6 părţi pe milion în iazul de decantare. Ne-am asigurat că investitorul va utiliza cea mai modernă tehnologie pentru neutralizarea cianurii. Ne-am asigurat că cianura va fi folosită numai în circuit închis, controlat, iar transportul va fi strict controlat”, a spus Rovana Plumb.

Ministrul a precizat că, astfel s-a impus operatorului, indiferent care va fi, să lucreze cu o concentraţie de cianură de 3 părţi pe milion.

Ea a spus că au fost impuse, totodată, şi măsuri asigurătorii suplimentare care vizează o protecţie sporită a iazului de decantare.

Rovana Plumb a precizat că ministerul a impus, totodată, şi sisteme noi de monitorizare a aerului şi a apei.

Ministrul a mai spus că în zonă se vor face plantări şi împăduriri şi se va asigura protecţia fonică, dar şi protecţia seismică a barajului iazului de decantare.

Rovana Plumb: RMGC va cheltui 300 de milioane de euro pentru îndepărtarea poluării istorice

„În ceea ce priveşte efortul statului român pentru a putea decontamina zona privind poluarea istorică – e nevoie de o investiţie de 300 de milioane de Euro. Poluarea istorică e cea prezentată şi sunt multe acţiuni de făcut. Statul român are capabilitatea de a putea monitoriza şi controla condiţiile de mediu impuse, dar investiţia care ar trebui făcută e foarte mare şi nu ne-o pemitem. Numai pentru Roşia Montană e vorba de 300 milioane de Euro. În România mai sunt peste 300 de situri poluate istoric”, a spus Rovana Plumb, citată de Mediafax. 

Cookies