ROŞIA MONTANĂ. Claudiu Crăciun, citat la Poliţie pentru luneta spartă a maşinii ministrului Barbu

de:
25 oct. 2013
0 Afișari
ROŞIA MONTANĂ. Claudiu Crăciun, citat la Poliţie pentru luneta spartă a maşinii ministrului Barbu

Claudiu Crăciun, unul dintre liderii informali ai protestelor din Bucureşti faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, a fost citat de poliţişti, în calitate de făptuitor, în dosarul penal deschis după deteriorarea maşinii ministrului Daniel Barbu în Centrul Vechi al Capitalei. Mihail Bumbeş, activist implicat în proteste, a fost citat la rândul său, în calitate de martor. Citaţiile, pentru vineri, 25 octombrie, au fost postate de cei doi pe conturile de Facebook.

Oficialii Poliţiei au anunţat în ultimele zile că zeci de persoane au fost audiate în legătură cu manifestaţia împotriva ministrului Culturii, sfârşită cu spargerea lunetei maşinii ministeriale. Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 a început urmărirea penală in rem, pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, în cazul incidentelor.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu declarase, sâmbătă seară, la Antena 3, că a fost identificat „autorul” incidentului din Centrul Vechi, în persoana „tânărului universitar fără operă” Claudiu Crăciun. „Ştim şi autorul, îmi permit să-l spun, Claudiu Crăciun, a fost identificat. E păcat, că înţeleg că este un tânăr universitar”, a spus Barbu, citat de realitatea.net.

Daniel Barbu a participat în 17 octombrie, de la ora 19.00, la evenimentul „Cafeneaua critică”, în Club A din Centrul Vechi. Câteva zeci de manifestanţi veniţi la local au întrerupt dezbaterea, au desfăşurat pancarte în jurul lui Barbu şi au aruncat înspre acesta cu bancnote false, pe care era tipărit portretul lui. Tot ei i-au întins lui Barbu o pungă cu monede şi l-au huiduit, întrebându-l „Câţi bani ţi-ai luat?” şi cerându-i demisia.

Dezbaterea nu a mai fost reluată, ministrul hotărându-se să plece. Afară, protestatarii au blocat drumul autoturismului în care se afla demnitarul şi au lipit pe maşină bancnote cu portretul lui Barbu. De asemenea, ei au spart luneta maşinii, ministrul reuşind să plece datorită intervenţiei forţelor de ordine – poliţişti şi jandarmi, sosiţi de urgenţă la faţa locului.

Joi, 12 persoane au fost citate de Poliţia Capitalei, pentru a fi audiate, în calitate de martori, privind incidentul în care mai mulţi manifestanţi l-au agresat pe ministrul Culturii Daniel Barbu, în 17 octombrie, în Centrul Vechi.

Între timp, patru cercetători au fost dați afară din Ministerul Culturii, pentru poziția față de RMGC. Detalii, aici.

Cookies