Romica Jurcă: Soarele nu a mai apărut în București din cauza unei inversiuni termice

de:
12 dec. 2014
2 Afișari
Romica Jurcă: Soarele nu a mai apărut în București din cauza unei inversiuni termice

„Dinspre Marea Mediterană a pătruns aer cald – la înălțime, iar dinspre Câmpia Rusă, strict, în apropierea suprafeței solului, aer rece, pe lângă rama exterioară a Carpaților Orientali și dinspre Buzău și Râmnicu Sărat, înspre Câmpia Română și cea mai mare parte a Olteniei. Este o situație de inversiune termică, ce rezultă și din diferențele termice, notabile, de la sfârșitul săptămânii trecute. Sâmbătă și duminică, 6…7 decembrie, la Sinaia și Predeal erau 7…9 grade, la București, Giurgiu și Craiova, în jur de 1 grad, iar în Dealurile de Vest și în Maramureș, 12…14 grade la amiază”, explică meteorologul, conform b1.ro.

Potrivit acestuia și umiditatea din aer a crescut din motive de ploi și burnițe, precum și din cauza ninsorilor de la începutul lui decembrie.

Rmica Jurcă afirmă că un vânt mai alert dinspre vest sper est ar putea disipa norii.

„În situația dată, când aerul rece, mai greu, nu se poate ridica în atmosferă, iar cel cald, mai ușor, nu poate coborî spre pământ, se formează ceață persistentă sau „ceață înaltă”, respectiv nori cu plafon inferior scăzut, de tip stratiform, adică acea pânză continuă ce persistă de aproape o lună”, arată Mihai Jurcă.

Conform acestuia, de-a lungul timpului au mai existat astfel de situații. Astfel, Bucureștiul a mai fost privat de soare între 29 decembrie 2012 – 9 ianuarie 2013, 6-19 februarie 2013 și 20 februarie – 10 martie 2014.

Situații similare ar fi fost și în anii 1982, 1986 și 1987.

În anul 2003, au fost temperaturi scăzute și intervale lungi fără soare, până pe data de 27 aprilie, aminește Romica Jurcă.

Cookies