ROMEXPO, clădirea-OZN ridicată pe locul vechiului Hipodrom Băneasa. Știați că i s-a prăbușit cupola la un an de la inaugurare?

26 mart. 2024
23102 Afișari
ROMEXPO, clădirea-OZN ridicată pe locul vechiului Hipodrom Băneasa. Știați că i s-a prăbușit cupola la un an de la inaugurare?
ROMEXPO, clădirea-OZN ridicată pe locul vechiului Hipodrom Băneasa. Știați i s-a prăbușit cupola la un an de la inaugurare? Sursa foto: Agerpres

În următoarele rânduri vom discuta despre povestea ROMEXPO, o clădire atipică, care aduce mai degrabă a OZN aterizat pe locul unde odinioară se afla Hipodromul Băneasa, un simbol al eleganței. În prezent aici se înalță cel mai mare centru expozițional din România, care are în istoria sa de 61 de ani momente mai mult sau mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că la puțin timp după inaugurare cupola pavilionului central s-a prăbușit? Sau că design-ul ROMEXPO a fost inspirat unu la unu de „pavilionul Z” din Brno, Cehia?

Aici au loc an de an sute de târguri, evenimente și expoziții, atât naționale cât și internaționale, la care participă sute de mii de vizitatori an de an. Povestea ROMEXPO începe în anul 1959, atunci când creșterea economică națională și faptul că România (Republica Populară Romînă pe atunci) dezvolta relații comerciale cu din ce în ce mai multe țări din lume, conducerea Capitalei a decis că este nevoie ca în București să apară un spațiu expozițional. Evident, era nevoie de o clădire impunătoare, care să impresioneze prin arhitectură și dimensiuni. Un an mai târziu, în 1960, proiectul Pavilionului Central era gata.

Povestea ROMEXPO, clădirea-OZN din nordul Bucureștiului

Între 1960 și 1963, pe locul unde se ridica tribuna principală a hipodromului Băneasa a fost construit Pavilionul Central din cadrul ROMEXPO, clădire denumită inițial Pavilionul EREN – Expoziția Realizărilor Economiei Naționale. Arhitecții acestui proiect au fost Mircea Enescu, Vera Hariton și Ascanio Damian, împreună cu inginerul Dan Mateescu.

Clădirea pavilionului ROMEXPO a fost făcută cu unele dintre cele mai moderne materiale de la acea vreme. Cu o înălțime de 42 de metri, o suprafață construită de 10.000 mp și cu o cupolă cu diametru de 93 de metri, este lesne de înțeles că discutăm despre un edificiu de mari dimensiuni.

Pavilionul Central este construit din beton, oțel și sticlă, și este inspirat de o altă construcție pentru expoziții, și anume „pavilionul Z” din Brno, Cehia. Din poze, asemănarea pare izbitoare:

Pavilion Z | Objects | Brno Architecture Manual. A Guide to Brno Architecture
Sursa foto: Brno Architecture Manual

La fel ca în cazul pavilionului din Cehia, la ROMEXPO inițial s-a realizat o cupolă geodezică, din zăbrele triunghiulare, ușoară. La un an după inaugurare, cupola a fost înlocuită de una din arce cu zăbrele.

Cupola Pavilionului Central de la ROMEXPO s-a prăbușit în 1963

Pavilionul a fost inaugurat în data de 27 aprilie 1962, cu ocazia „sesiunii extraordinare a Marii Adunări Naționale prin care conducerea comunistă a marcat, în fața a 11.000 de participanți, finalizarea colectivizării în România”. La nici un an de la inaugurare, în martie 1963, cupola pavilionului de la ROMEXPO s-a prăbușit. Cauza oficială – „sarcină excentrică”, cauza reală – zăpada de la ultimele ninsori nu era depusă uniform pe cupolă. În fața acestui incident, presa și celelalte canale de informare a populației nu au transmis nimic. În 1964 este gata noua cupolă, mai puțin estetică și unică, însă mai sigură.

Dacă ne uităm mai jos de cupolă, interiorul clădirii are trei galerii și o zonă centrală liberă, de mari dimensiuni. Vizitatorii intră în Pavilionul Central de la ROMEXPO prin două rampe ce pornesc dinspre esplanada care înconjoară pavilionul și care permit accesul în prima dintre galerii. În caz de urgență, există trei ieșiri care se află la nivelul solului, atât perpendicular cu intrarea principală cât și pe axul opus acesteia.

Pentru buna desfășurare a evenimentelor de la Romexpo, în 1963 e fondat Oficiul de Expoziții din cadrul Camerei de Comerț a României, instituție redenumită în 1968 în Întreprinderea de Târguri și Expoziții. În 1970 este inaugurat Târgul Internațional București, unde participă 1.000 de expozanți din 30 de țări. În 1974 are loc prima ediție a TIBCO – Târgul Internațional de Bunuri de Consum București, potrivit Romexpo.ro.

ROMEXPO după Revoluție

Din fericire, ROMEXPO s-a bucurat de un amplu proces de modernizare și de diversificare a activității sale, astfel că începând cu 1990 se ajunge la mai bine de 40 de târguri pe an, în 2003, prin comparație cu o singură expoziție anuală, cum era organizată până în 1989. Între timp, în 2013 au fost organizate 60 de târguri, și mai bine de 300 de seminarii, conferințe și alte evenimente. În 1991, ROMEXPO S.A este fondată pe locul Întreprinderii de Târguri și Expoziții. Acționarul majoritar este Camera de Comerț și Industrie a României și a Municipiului București.

Ca un simbol al aprecierii și recunoașterii la nivel european și mondial al evenimentelor organizate aici, ROMEXPO este recunoscut și pe plan internațional ca membru al Asociației Globale a Industriei de Expoziții – UFI, al Alianței Târgurilor din Europa Centrală – CEFA, al Uniunii Internaționale de Raportare a Statisticilor Expozițiilor – CENTREX, al Asociației Organizatorilor de Târguri Agricole din Europa – EURASCO și membru fondator al Asociației Organizatorilor de Târguri și Expoziții din România – ASOEXPO.

Cookies