BAZAR

Romeo Vanica, membru al celebrei trupe româneşti Mondial, a murit

Romeo Vanica a încetat din viaţă miercuri, la vârsta de 69 de ani, informează site-ul romania-actualitati.ro
Vanica a fost jurnalist, fiind angajat la postul Radio România Actualităţi între 1994+2009, dar şi un valoros compozitor şi instrumentist, membru fondator al formaţiei „Mondial”.
Printre cele mai cunoscute creaţii ale sale se numără „Romanţă fără ecou”, „De va veni la tine vântul” sau „Primăvara”, melodii îndrăgite de generaţii de ascultători şi difuzate la Radio România decenii la rând.
Înmormântarea va avea loc sâmbătă la ora 14:00 la Cimitirul Mărcuţa din Bucureşti.
Mondial este o formație românească de muzică rock, înființată în 1966 la București. Se numără printre primele grupuri din țară care fac trecerea de la muzica beat la direcții mai elaborate ale rock-ului (psihedelic, hard rock, chiar progresiv într-o etapă mai târzie.
Mondial a existat până la finele anilor șaptezeci. De-a lungul anilor, schimbările de componență s-au produs foarte des, motiv pentru care a reconstitui cu exactitate istoria formației este o sarcină aproape imposibilă (materialele existente se contrazic nu de puține ori, foștii membri amintesc repere temporale greșite). De aceea, articolul de față nu poate garanta exactitatea sa cronologică (evenimentele prezentate riscă o marjă de eroare de maxim un an de zile). În schimb, corectitudinea factuală este asigurată în cea mai mare parte. Vom conveni de-a lungul articolului, să oferim titlurile operelor citate în grafia originară (de exemplu, Atît de fragedă, Departe sînt de tine).
Formația Mondial a traversat două etape distincte de creație, succesul fiind atins la puțin timp după înființare;după câțiva ani de succes răsunător în țară, când se editează un număr de discuri și în străinătate (1967-1971), a urmat o perioadă de penumbră instalată treptat, din 1972 până în 1979, stilul diversificându-se către noi direcții, iar componența formației devenind tot mai instabilă. În memoria publicului au rămas cel mai bine întipărite piesele din prima perioadă: Romanță fără ecou (cunoscută și prin primul ei vers, „Iubire, bibelou de porțelan”), Primăvara, Atît de fragedă ș.a.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button