Romeo și Julieta din Berceni

09 mai 2023
1225 Afișari
Romeo și Julieta din Berceni
Romeo și Julieta din Berceni | Foto: Maria Coman

Berceni… Când eram mică, mi se părea că e undeva în altă galaxie.

Ştiam doar că pe acolo e Spitalul 9, unde lucrase bunica, şi că am o mătuşă care stă în zonă. Apoi, în liceu, când am avut voie să merg la petreceri, nu prea aveam voie să merg în Berceni. Iar când am avut voie, era singura zonă din oraş în care mergeam cu tramvaiul. În rest, eram fiartă pe treişaişopt spre şi de la liceu şi diverse troilebuze spre alte destinaţii exotice. Pe urmă. am făcut şi meditaţii pentru admitere prin Berceni, uşor uşor a devenit mai uşor. Şi mai era şi un fel de târg acolo în capul dealului, de toate se găseau, vă zic. 

Nici acum nu ajung prea des, dar e acolo un loc, chiar la început, deşi poate nici măcar nu face parte din Berceni, unde merită să faceţi o excursie. Şi nu glumesc, chiar excursie. Cum se fac şi la Paris la Pere Lachaise.  Au început să se facă tururi ghidate și la noi și asta mi se pare o inițiativă foarte bună. 

Ce puteți vedea în Cimitirul Bellu? Păi, pe de o parte, celebrele morminte ale lui Mihai Eminescu sau Toma Caragiu, dar și o grămadă de monumente misterioase, despre care știm puține, dar ne putem imagina multe.

Aproape de aleea principală, de exemplu, la figura 18b, găsim o sculptură neagră, realizată de un italian, care reprezintă o fată moartă, întinsă pe spate, iar deasupra ei plânge un bărbat. Este, poate, cea mai tristă poveste a locului, a doi tineri care s-au întâlnit, s-au iubit și s-au căsătorit, iar apoi au descoperit că sunt frați. Cei doi s-au sinucis, ca în filme sau ca în legende, dar din păcate lucrurile astea chiar se întâmplă. În fine, nu asta e subiectul nostru de azi. Deși poate ar trebui să vorbim mai mult despre asta și despre faptul că sinuciderea e o soluție definitivă la o problemă cel mai adesea temporară. Dar, să revenim la cimitirul Bellu și la comorile sale. 

Un alt loc interesant este mormântul Iuliei Hașdeu. S-au spus și scris multe despre Iulia Hașdeu, ce știm cu certitudine e că a murit la 19 ani de tuberculoză și că e prima femeie din România care a studiat la Sorbona. Tatăl ei i-ar fi construit monumentul funerar după planurile pe care Iulia le-a transmis de dincolo de moarte. Nu știu cât e de adevărat sau nu, cert e că, dacă mergeți să vedeți castelul ei din Câmpina, veți simți cu siguranță că ceva foarte interesant se întâmplă acolo. Nu știu să pun degetul exact pe ce sau să explic, e o atmosferă altfel, încărcată, construcția în sine e stranie, la fel ca și monumentul de la Bellu.

Se spune chiar că cele două construcții sunt singurele două temple spiritiste din lume. Se păstrează peste 100 de transcrieri de conversații spiritiste între Iulia și tatăl ei, în care fata îi dă indicații despre casă, îi povestește despre viețile ei anterioare și îi dă diverse sfaturi. 

Monumentul ei de la Bellu a fost considerat o lungă perioadă cel mai frumos din cimitir. Globul pământesc arată orașele prin care și-a petrecut viața, iar ceasul indică ora la care s-a născut și la care a și murit: 1.30. 

Și nu vă opriți la aceste două monumente dacă mergeți la Bellu. E multă istorie acolo, istorie a oamenilor și a sentimentelor, luptelor și destinelor pe care le-au avut.

Nota B365.ro – Tot Maria, mai jos:

Cookies