Șeful Direcției Antifraudă ANAF, acuzat de trafic de influență. Preşedintele ANAF cere suspendarea

de:
09 sept. 2015
0 Afișari
Șeful Direcției Antifraudă ANAF, acuzat de trafic de influență. Preşedintele ANAF cere suspendarea

UPDATE: Şeful ANAF a anunţat, miercuri seară, a că i-a propus premierului suspendarea din funcţie a vicepreşedintelui ANAF.

„Având în vedere comunicatul DNA, prin care a fost anunțată dispunerea efectuării urmăririi penale față de domnul Nicolae Romeo-Florin, vicepreședinte ANAF, pentru suspiciune rezonabilă privind activitatea acestuia din vara anului 2010, când deținea funcția de consilier superior în cadrul ANAF – Direcția Generală de Coordonare Inspecție Fiscală și nu coordona activitatea Direcției Generale Antifraudă Fiscală, am propus premierului Victor Ponta suspendarea acestuia din functie, până la clarificarea situației.”, a transmis Gelu Ștefan Diaconu, președinte ANAF.

Vicepreședintele ANAF, Romeo Florin Nicolae, a ajuns, în urmă cu puțin timp la DNA, acolo unde este audiat, fiind suspectat de trafic de influență.

Procurorii îl acuză pe acesta că a primit 5.000 de euro mită de la un denunțător, „reprezentant al unei societăţi comerciale, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra factorilor de decizie din cadrul A.N.A.F. pentru soluționarea favorabilă a unei contestații formulate societatea respectivă împotriva unei decizii de impunere. Decizia de impunere privind obligații fiscale suplimentare de plată la bugetul statului în valoare totală de 13.034.043 lei fusese emisă ca urmare a unei inspecții fiscale, de către reprezentanții Direcției Generale a Finanțelor Publice Prahova”, se arată în comunicatul de presă al DNA, remis B365.ro.

Întrebat de jurnaliști, la sosirea la sediul DNA Ploiești, dacă știe motivele pentru care este audiat, Romeo Nicolae a declarat că nu cunoaște acest lucru, potrivit Realitatea TV. „Exclus”, a reacționat acesta.

Avocatul care îl însoțește pe Nicolae este Alexandru Chiciu, care i-a reprezentat în instanță, printre alții, pe Elena Udrea, Monica Iacob Ridzi și Sorin Oprescu, potrivit ziare.com.

Romeo Florin Nicolae a fost numit în funcție în urmă cu doi ani, de către premierul Victor Ponta. Din poziția deținută, acesta conduce Direcția Generală Antifraudă. 

Dacă faptele de care este acuzat de procurori, Romeo Nicolae riscă între  2 și 7 ani de închisoare.

Redăm comunicatul oficial al DNA:

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de :

NICOLAE ROMEO-FLORIN, la data faptelor consilier superior în cadrul A.N.A.F.- Direcția Generală de Coordonare Inspecție Fiscală, în prezent vicepreședinte A.N.A.F. și director general al Direcției Generală Antifraudă Fiscală, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă.

În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de consilier superior în cadrul A.N.A.F.- Direcția Generală de Coordonare Inspecție Fiscală, în vara anului 2010, suspectul Nicolae Romeo-Florin a pretins și primit echivalentul în lei al sumei de 5.000 euro de la un denunțător, reprezentant al unei societăţi comerciale, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra factorilor de decizie din cadrul A.N.A.F. pentru soluționarea favorabilă a unei contestații formulate societatea respectivă împotriva unei decizii de impunere. Decizia de impunere privind obligații fiscale suplimentare de plată la bugetul statului în valoare totală de 13.034.043 lei fusese emisă ca urmare a unei inspecții fiscale, de către reprezentanții Direcției Generale a Finanțelor Publice Prahova .

Ulterior decizia de impunere a fost desființată parțial de A.N.A.F.- Direcția Generală de Soluționare a Contestațiilor, în sensul diminuării obligaților de plată de la bugetul statului, de la suma de 13.034.043 lei la suma de 1.097.923 lei .

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”

Cookies