ARHIVA B365

Românul care a primit în decembrie 72.000 euro, salariu de la statul român

Practic, veniturile sefului Autoritatii pentru Supraveghere Financiara, Dan Radu Rusanu, sunt chiar mai mari, decat ale sefului FED, Banca Centrala Americana. „Este o diferenta de cultura”, sustine purtatorul de cuvant al Autoritatii de la Bucuresti, care ne-a explicat ca, la noi, riscurile si responsabilitatile sunt mult mai mari, scrie stirileprotv.ro.

Fostul liberal Dan Radu Rusanu este unul dintre cei mai bine platiti angajati ai statului roman: contractul sau de munca ii acorda lunar, fara nicio conditie de performanta, 14.000 de euro salariu. Plus doua prime, una de Craciun si una de vacanta. Tot de 14.000 de euro fiecare.

Intr-un an, Dan Radu Rusanu castiga 270.000 de dolari, cu mult peste seful Bancii Centrale a Statelor Unite. Ben Bernanke, fostul presedinte al Federal Reserve, de exemplu, a incasat in 2013 doar 200.000 de dolari.

Vicepresedintele ASF, Daniel Daianu, are aceleasi beneficii, dar un salariu de „doar” 12.000 de euro pe luna, peste omoloaga sa din Statele Unite, Mary Jo White, care ajunge la 165.000 de dolari.

Cum explica purtatorul de cuvant al ASF aceasta situatie? „E o diferenta mare de cultura, la ei FED este cumva privat, format din FED-urile din statele federale”.

Securities and Exchange Commission este autoritatea de supraveghere americana, care supravegheaza 35.000 de entitati si administreaza active de 44.000 de miliarde de dolari. Adica de 300 de ori Produsul Intern Brut al Romaniei.

De cealalta parte, Autoritatea romaneasca are 3 structuri cu maximum 600 de angajati care supravegheaza cateva sute de companii. In lunile decembrie si noiembrie Dan Radu Rusanu a castigat 72.000 de euro, iar Daniel Daianu 69.000.

„Au fost mai multe prime care s-ar acordat. Salariile sunt stabilite prin contractul de munca. – Dar exista vreo conditie de performanta pentru a primi prime? – Nu, ele sunt prevazute in contractele de munca”, mai explica Radu Soviani, purtator de cuvant al ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiara s-a confruntat cu nereguli grave aparute pe piata asigurarilor, dar si cu un scandal de proportii, ce a adus la lumina faptul ca mai multi politicieni si-au angajat sotiile, fiii sau prietenii pe posturi in care in care salariile depasesc cateva mii de euro.

Directia Nationala Anticoruptie a cerut saptamana trecuta Guvernului, Senatului si Ministerului Justitiei documentele oficiale legate de modul in care a fost adoptata ordonanta privind functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, pe care DNA o suspecteaza ca a fost data in interesul unei companii de asigurari.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button