Românii vor putea merge în vacanță în Grecia începând cu 16 aprilie. Ce condiții trebuiesc îndeplinite și cum poate fi evitată carantina la întoarcere

12 apr. 2021
117 afișări
Românii vor putea merge în vacanță în Grecia începând cu 16 aprilie. Ce condiții trebuiesc îndeplinite și cum poate fi evitată carantina la întoarcere

Grecia va redeschide granițele pentru turiștii din țara noastră începând cu ziua de vineri, 16 aprilie. Pentru a se bucura de un sejur pe una dintre insulele elene, turiștii vor avea nevoie fie de de dovada vaccinării împotriva COVID-19, de dovada faptului că deja au trecut prin boală și că prezintă anticorpi sau de un test PCR negativ. Decizia autorităților elene vine în întâmpinarea turiștilor români, care vizitau în număr mare Grecia înainte de pandemia de coronavirus, și care, potrivit agențiilor de turism, sunt interesați de un posibil sejur în Grecia chiar în mini-vacanța de Paște.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a declarat în cursul zilei de astăzi pentru Digi 24 că „este o veste bună”, și că se declară mulțumit de faptul că autoritățile elene au inclus România „în prima fază” a programului de relansare a turismului, care va începe de vineri, 16 aprilie.

„Turiștii români nu vor avea parte de carantină în momentul în care se duc în Grecia”

„Pentru turiștii români, la intrarea în Grecia nu se va cere decât un document de călătorie care se poate face foarte ușor, un test PCR negativ sau certificat de vaccinare. Practic, nu ar avea carantină în momentul în care se duc în Grecia. Am vorbit chiar astăzi cu ambasadoarea Greciei în România și mi-a comunicat lucrurile acestea”, a spus ministrul Claudiu Năsui.

„De asemenea, un punct esențial era întoarcerea turiștilor. Aici sunt mai multe cazuri. Până acum, dacă țara nu era pe lista CNSU, se putea intra direct, dacă o țară – discutăm acum de Grecia – intră pe listă, persoanele care se întorc în țară și sunt vaccinate (10 zile de la rapel) nu intră în carantină, deci intră direct. Iarăși, dacă persoana a fost bolnavă de COVID în ultimele 90 de zile nu intră în carantină”, a adăugat ministrul Economiei, pentru a clarifica situația revenirii în țară a turiștilor. Mai mult, acesta consideră inițiativele autorităților elene drept  „vești bune, care pot să însemne o revenire la normal, pe măsură ce vine și campania de vaccinare”.

Autoritățile elene vor recunoaște certificatul de vaccinare emis de țara noastră, potrivit ministrului Economiei

În privința documentelor ce atestă vaccinarea turiștilor români, ministrul a declarat că „așteptăm mai multe detalii de la omologii greci”.

„În principiu vor recunoaște certificatul pe care îl primesc toți românii în momentul în care se vaccinează. Același document va fi folosit drept dovadă când românii se întorc”, a explicat Claudiu Năsui.

Potrivit ministrului, autoritățile elene sunt familiare cu documentele de la testarea RT-PCR încă din sezonul estival precedent, dar că momentan așteaptă date suplimentare privind vechimea pe care trebuie să o aibă testele prezentate de turiștii români.

„Atenție mare, pentru întoarcerea în România acceptăm și testul de anticorpi, care confirmă că persoana a fost bolnavă în ultimele 90 de zile, dar și certificat medical care confirmă”, a încheiat ministrul Economiei, Claudiu Năsui.

Cookies