ARHIVA B365

Românii vor putea cumpăra TITLURI de STAT de la mai multe bănci, fără comision

Ministerul Finanţelor va lansa o emisiune de obligaţiuni în lei pentru populaţie, cu o valoare estimativă de 100 de milioane de lei, oferind o dobândă anuală neimpozabilă peste nivelul practicat de bănci la depozite. Cele patru bănci intermediare vor asigura vânzarea şi distribuţia emisiunii, iar BCR este şi agent de plată, scrie news.ro.

Pentru tranzacţiile de vânzare şi cumpărare pe piaţa secundară a Bursei de Valori Bucureşti, comisionul maxim perceput de bănci este de 0,1% din valoarea tranzacţiei, se arată într-un comunicat al MFP. Finanţele vor plăti fiecăreia dintre cele patru bănci un comision de administrare de 0,2% aplicat la volumul vânzărilor de titluri de stat realizat pe piaţa primară de fiecare bancă în parte, pentru a stimula o mai bună distribuire a emisiunii.

Minsterul urmează să stabilească împreună cu băncile calendarul şi strategia de promovare si lansare a emisiunii, după care vor anunţa data lansării şi perioada de subscriere. MFP urmăreşte prin emisiunea de obligaţiuni pentru populaţie să ofere o alternativă de economisire, nu neapărat suma sau valoarea emisiunii, potrivit secretarului de stat în Ministerul Finanţelor Enache Jiru, care spune că se aşteaptă totuşi să fie subcrisă întreaga sumă, având în vedere că valoarea nominală a unui titlu a fost redusă la 100 de lei, iar perioada de subscriere va fi mai lungă decât cea de anul trecut, de peste două săptămâni.

El a anticipat că emisiunea va fi lansată în cursul lunii iulie, iar populaţia va avea la dispoziţie probabil circa trei săptămâni – o lună pentru cumpărarea de obligaţiuni. Emisiunea face parte din programul Fidelis, de emisiuni de titluri de stat pentru persoane fizice. În iunie 2015, Ministerul Finanţelor a lansat prima emisiune de acest tip pentru populaţie, cu valoarea nominală a unei obligaţiuni de 1.000 de lei.

Emisiunea a avut un succes limitat, populaţia cumpărând obligaţiuni în valoare de 65 de milioane de lei, din valoarea anunţată, de 100 de milioane de lei, cu o dobândă anuală de 2,15%. Dobânda exactă a obligaţiunilor va fi anunţată în luna iulie, însă va fi, cel mai probabil, în jur de 2% pe an, semnificativ peste dobânzile practicate de bănci la depozite, potrivit informaţiilor din piaţă.

În plus, dobânda primită de cei care cumpără aceste titluri nu este impozitată de stat, în timp ce pentru dobânzile bancare se aplică impozitul pe venit, de 16%. De asemenea, spre deosebire de obligaţiunile emise anul trecut pentru populaţie, aceste titluri vor avea o lichiditate garantată, pentru că vor fi acceptate de către Banca Naţională a României (BNR) drept garanţie (contrapartidă) la licitaţiile repo prin care finanţează băncile. Concret, băncile sunt stimulate să cumpere aceste titluri de la persoanele fizice care vor să obţină numerar înainte de scadenţă, pentru că le pot folosi pentru a se împrumuta de la BNR.

Titlurile vor fi tranzacţionate pe piaţa secundară a titlurilor de stat, astfel că preţul lor va fi stabilit de piaţă până la scadenţa din 2018, în funcţie de evoluţia dobânzilor interbancare, inflaţiei sau riscului asociat statului român. Emisiunea este lansată în cadrul evenimentelor organizate pentru aniversarea centenarului Marii Uniri, din 2018.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button