Românii, vizați de un atac uriaș organizat de hackeri. Explozie de mail-uri care îți fura informații prețioase. Cum eviți să plătești 1.250 de dolari recompensă

29 iul. 2021
192 Afișari
Românii, vizați de un atac uriaș organizat de hackeri. Explozie de mail-uri care îți fura informații prețioase. Cum eviți să plătești 1.250 de dolari recompensă
Românii, vizați un atac masiv organizat de hackeri. Explozie de mail-uri care îți fura informații prețioase. Cum eviți să plătești 1.250 de dolari recompensă sursa foto: adevarulonline.ro

Românii sunt în aceste zile vizați un atac masiv al hackerilor. Cu toate că este o acțiune globală, cele mai multe din aceste mesaje ajung în căsuțele electronice ale conaționalilor. Se pare că cei care deschid aceste mesaje ajung să rămână fără informații sensibile. Ulterior, li se cere suma de 1.250 de dolari recompensă pentru a nu face aceste lucruri sensibile publice.

Se pare că pe internetul românesc circulă un val uriaș de e-mail-uri de șantaj prin care cei ce le deschid ajung victimele unor hackeri. Ulterior, aceștia ajung să preia controlul computerului și să fure informații sensibile. Apoi, ca să nu le facă publice, ei cer suma de 1.250 de dolari drept recomopensă în criptomonede.

Cercetătorii Bitdefender au descoperit acest atac cu adevărat uriaș realizat de hackeri

Compania românească Bitdefender a descoperit, prin cercetătorii săi în securitate cibernetică, o campanie uriașă de „e-mail-uri de șantaj care păcălesc țintele că atacatorii ar avea acces la toate conturile și ar deține imagini compromițătoare despre activitatea lor online„.

Mai mult, aceștia le spun victimelor că au la dispoziție doar două zile pentru a plăti atacatorilor suma de 1.250 de dolari în Bitcoin, altfel vor face publice informațiile sensibile descoperite.

Atac la scară globală, dar mai intens în România, Italia și Olanda

Se pare că atacul este răspândit la scară globală, însă cele mai mari volume de e-mail-uri, undeva peste 400.000, sunt trimise către România, Italia și Olanda. Frapant este faptul că mesajele par să vină de la multiple adrese IP din Europa, Asia, Africa și America de Nord și de Sud, fiind distribuite printr-o rețea amplă de calculatoare controlate de același grup infracțional de hackeri.

În primul rând, se pare că acești hackeri bombardează cât mai multe ținte posibile cu mesaje înșelătoare, dorind să păcălească cât mai mulți oameni. Mai mult, atacatorii se folosesc de pretextul unor breșe de securitate care ar fi expus conturile și parolele victimelor și apoi spun că ar fi cumpărat de la alți hackeri datele de acces pe care acestea le folosesc. Hackerii le mai spun că au reușit să instaleze diverse amenințări informatice pe sistemul lor, calculator sau laptop și îi amenință că poate spiona întreaga activitate online a celui șantajat, inclusiv înregistrări video și audio cu momente intime din viața personală a celui vizat, lucru care sperie de multe ori.

Cer recompense de 1.250 de dolari în Bitcoin

Mai mult, cum se întâmplă foarte des în cazul altor campanii de șantaj online, victimele care le cad plasă acestor hackeri au termen de 48 de ore să plătească atacatorilor contravaloarea a 1.250 de dolari în Bitcoin. Totuși, șantajați sunt sfătuiți de către atacatori să nu răspundă mesajului primit și să evite să contacteze poliția sau orice fel de alt ajutor.

Ce trebuie să faci dacă ai picat în plasa acestor hackeri

Experții Bitdefender fac o serie de recomandări pentru oamenii care au ajuns să fie victime ale acestor hackeri.

În primul rând, trebuie să rămâneți calmi și analizați situația. Cu toate că mesajul primit de la hackeri poate conține una dintre parolele pe care le-ați folosit mai de mult, cel mai probabil aceasta a fost sustrasă de atacatori după o breșă de securitate a vreunui furnizor la care ați avut vreun cont ci nu v-a fost furată vouă direct.

Dacă atacatorul susține că dispozitivul folosit e deja infectat cu diverse amenințări informatice, întrebați-vă de ce ar avea nevoie de implicarea victimei pentru a-i transfera bani, cât timp hackerul ar putea face asta singur pentru că pretinde că deține deja controlul dispozitivului și, în consecință, ar putea compromite oricând conturile bancare online, mai arată Bitdefender.

Cum vă puteți proteja activ

În primul rând, trebuie să vă actualizați la intervale regulate toate parolele pe care le folosiți și să încercați pe cât se poate să nu folosiți parole la fel pentru mai multe conturi online. De asemenea, dacă primiți mesaje cu tentă de amenințare, încercați să nu răspundeți la ele ci să le raportați la poliție în cel mai scurt timp cu putință.

De aemenea, este musai să aveți instalată o soluție de securitate performantă, adică un antivirus, pe toate dispozitivele pe care le folosiți, fie că vorbim de telefon sau laptop. Acestea trimit mesajele de la hackeri direct în spam și niciun e-mail nu vă poate afecta dacă nu îl deschideți. De asemenea, trebuie să începeți să folosiți autentificarea în doi pași pentru fiecare cont, astfel încât să reduceți riscul spargerii parolelor și să vă asigurați un grad ridicat de protecție pentru activitatea online.

Cookies