FIT CITY

Românii s-au tratat în străinătate de peste 310 milioane de euro. Cât a decontat până acum CNAS

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a plătit în perioada 2007 -2013 suma de 264,4 milioane lei, pentru serviciile medicale de care au beneficiat românii în străinătate, iar în 2014 a plătit 310 milioane lei, a declarat purtătorul de cuvânt al CNAS, Mihaela Tănase, scrie mediafax.ro.

La sumele plătite, care se ridică la aproximtiv 130,5 milioane de euro, se adaugă şi cele datorate pentru tratamentele românilor în străinătate care totalizau, la nivelul lunii decembrie 2014, aproximativ 180,6 milioane de euro.

Potrivit legislaţiei, termenul de plată pentru serviciile medicale în străninătate este de 18 luni, în anumite cazuri putând fi prelungit şi până la 36 de luni.

„Niciunui asigurat român nu-i poate fi refuzat tratamentul în străinătate pe motiv că statul român nu a plătit la zi serviciile medicale, întrucât termenele de plată sunt clare: 18, respectiv 36 de luni de la emiterea facturii”, a mai spus Mihaela Tănase.

Cele mai mari datorii pentru tratamentele românilor au fost acumulate faţă de: Germania (63,5 milioane euro), Italia (34,5 milioane euro) şi Austria (24,5 milioane euro).

Primele cinci state membre pentru care instituţiile competente din România au eliberat formulare pentru tratamentul în străinătate sunt: Germania (331 formulare eliberate), Austria (202 formulare eliberate), Italia (143 formulare eliberate), Franţa (113 formulare eliberate) şi Ungaria (51 formulare eliberate).


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button