Românii își vor putea face rapelul la alt centru decât cel unde au făcut doza inițială. Valeriu Gheorghiță vine cu noi detalii

27 apr. 2021
104 afișări
Românii își vor putea face rapelul la alt centru decât cel unde au făcut doza inițială. Valeriu Gheorghiță vine cu noi detalii

Administrarea dozei a doua de vaccin anti-COVID-19 se va putea realiza la un alt centru față de cel unde a fost făcută prima doză, a anunțat astăzi, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferințe de presă.

În conferința de presă care a avut loc astăzi la Guvern, Valeriu Gheorghiță a adus o serie de precizări legate de posibilitatea programării pentru rapel în alt centru și a spus că populația va putea face acest lucru în platforma de vaccinare până la sfârșitul acestei săptămâni.

Această opțiune a fost luată în calcul după ce autoritățile au primit mai multe solicitări

Președintele CNCAV a precizat condițiile impuse pentru a putea face a doua doză într-un centru diferit față de centrul unde s-a realizat prima doză de vaccin: este nevoie ca la centrul dorit pentru rapel să existe un loc centru, și ca persoana să anunțe centrul unde vrea să facă a doua doză cu cel puțin 72 de ore înainte.

„Am luat în calcul acest lucru, dar în mod deosebit pentru tipul de vaccin în care există locuri libere în centrul în care vrei să mergi pentru rapel. De pildă, dacă în București există locuri libere, sigur că te poți duce să faci rapelul acolo, pentru că nu e absolut nicio problemă. Am discutat cu colegii de la STS pentru a avea posibilitatea de a modifica centrul pentru cea de-a doua doză pe platformă. Zilele aceastea va fi deja disponibilă această facilitate, se lucrează. Se va intra la rubrica „rapel” și se modifică pur și simplu centrul.

Se poate păstra data sau se poate modifica în intervalul în care este precizat pentru rapel, de 42 de zile pentru Pfizer, 35 de zile pentru Moderna și 12 săptămâni pentru AstraZeneca. Până se implementează această modificare în platformă, este preferabil să se anunţe înainte cu 72 de ore la centrul la care vrem sa facem rapelul”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Propunerea a venit după ce mai multe persoane care au făcut prima doză în alte localități decât cea de domiciliu s-au declarat nemulțumiți că va trebui să mai facă drumul încă o dată, mai ales în condițiile în care sunt disponibile din ce în ce mai multe doze de vaccin la nivel național.

Românii se pot programa la vaccinare și prin telefon, fără să se înscrie în platformă

De săptămâna trecută oamenii din mediul rural pot merge la vaccinare direct, fără să se programeze în prealabil, spune Valeriu Gheorghiță. Autoritățile pregătesc înființarea unor ghișee de programare în toate primăriile din mediul rural. De asemenea, românii se pot programa printr-un apel telefonic, fără să fie nevoie să se programeze în prealabil, spune medicul militar Gheorghiță. Un simplu apel la 021.414.4425 va face legătura între cetățean și operator, care se ocupă de programare și îl informează pe apelant când este programat, cu ce ser se vaccinează, și în care centru.

De pe 4 mai va porni și vaccinarea la medicii de familie cu serul Johnson&Johnson, unicul ser care se administrează sub forma unei singure doze. Inițial, se vor distribui 25 de doze din acest vaccin către fiecare medic de familie.

Cookies