FIT CITY

Românii din străinătate vor plăti câte 800 de lei la stat dacă nu realizează niciun venit în România

Consultantul fiscal Adrian Benta spune ca romanii din strainatate, care au rezidenta fiscala in Romania, vor plati statului aproape 800 de lei pentru asigurarile de sanatate. „Confirm faptul ca persoanele cu rezidenta fiscala in Romania, cu domiciliul in tara, sunt obligate la plata acestei contributii calculata prin procentul de 5.5% x valoarea salariului minim pe economie, chiar daca se afla in strainatate. Contributia este de circa 67 de lei/luna, corespunzator sumei de 792 de lei pentru un salariu minim pe economie din 2016 de 1200 de lei”, a spus marti Adrian Benta, pentru HotNews.ro.

„Articolele 180-182 din noul Cod Fiscal impun plata unei contributii la asigurarile de sanatate de catre persoanele fizice ce nu realizeaza venituri si nici nu sunt scutite de plata contributiei de sanatate prin efectul legii. Este vorba de minorii sau doamnele insarcinate care nu au venituri. In acest sens, cetatenii romani care isi pastreaza rezidenta fiscala in tara sunt in sfera contributiei la aceasta asigurare de sanatate. In esenta, legea nu se adreseaza numai acestor categorii de persoane ci si altor persoane, cum ar fi cele neasigurate, dar care incaseaza venituri la negru, agricultorilor care nu indeplinesc conditia de a fi impozitati perin transe de venit sau persoanelor casnice ce nu sunt coasigurate”, a completat consultantul fiscal.

Potrivit lui Benta, din perspectiva constitutionalitatii acestei masuri, prevederile acestor articole sunt foarte discutabile. Notiunea de „justa impunere” poate fi tradusa in cel putin doua moduri contradictorii. „Primul mod, cel mai usor, porneste de la faptul ca nu poti sa ceri o taxa de la persoana ce nu au venituri. Aici vorbim de oameni seriosi, cinstiti, nu de evazionisti.

A doua interpretare a justetei impunerii consta in faptul ca nu reprezinta o scutire ci tocmai permisiunea de a se plati niste taxe. In principiu, daca soliciti niste servicii publice, trebuie sa participi la finantarea acestora. Insa eu sunt adeptul primei interpretari: nu poti solicita taxe de la oameni care nu au venituri, iar forma din 2015 cu interpretarea platii optionale a obligatiei mi se pare cea mai corecta”, a spus Benta.

Mai mult pe HotNews.ro.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button