Românii care lucrează în afara țării vor fi scutiți de CASS-ul pentru chirii și arendă

de:
03 dec. 2015
0 Afișari
Românii care lucrează în afara țării vor fi scutiți de CASS-ul pentru chirii și arendă

Scutirea vizează atât cetățenii românii, cât și cetățenii străini care au venituri din chirii și arendă în România, dar sunt deja asigurați în alte state, informeză profit.ro.

Cu forme legale, în alte state lucrează peste 2 milioane de români. Numărul celor plecați din țară este, însă, mult mai mare. Potrivit unor date obținute de Profit.ro, centralizate în luna august a acestui an, pe baza informațiilor transmise de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, aproape 5 milioane de români au plecat din țară pentru a locui și lucra în alte state, în principal Italia, Spania și Statele Unite ale Americii.

Un sfert din România a emigrat, chiar și în Congo, Guyana, Vietnam, BotswanaCITEȘTE ȘI Un sfert din România a emigrat, chiar și în Congo, Guyana, Vietnam, Botswana
Codul fiscal prevede că CASS pentru veniturile din chirii și arendă se datorează chiar dacă există asigurare în altă țară. Reglementarea intră în contradicție cu Regulamentul CE 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, care stabilește că persoanele care au activitate în două sau mai multe state sunt supuse legislației unui singur stat.

Din această cauză, în vară, Comisia fiscală centrală a emis o decizie, publicată în Monitorul Oficial, prin care sunt scutite de CASS pentru chirii și arendă toate persoanele care sunt asigurate în alt stat, indiferent de cetățenie, domiciliu, reședință.

Prin urmare, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a emis un ordin, pe 24 noiembrie, care conține o declarație pe propria răspundere pentru exceptarea de la plată.

Cookies