Jumătate din ouăle vândute în România sunt din categoria 3, adică de la găini stresate

de:
06 ian. 2011
1 Afișari
Jumătate din ouăle vândute în România sunt din categoria 3, adică de la găini stresate

Dacă la începutul anului 2010 doar opt lanţuri de hypermarketuri comercializau ouă ecologice şi cinci ouă de la găini crescute în hale la sol, între lunile aprilie şi noiembrie ouăle ecologice au câştigat teren pe piaţa românească, s-a anunţat joi, 6 ianuarie, în cadrul unei conferinţe susţinute de organizaţia pentru protecţia animalelor Vier Pfoten. Astfel, în prezent, 12 dintre lanţurile de hypermarketuri care operează în România vând ouă ecologice, iar unul dintre ele chiar produce astfel de ouă sub marcă proprie.

Pe ouăle disponibile în magazine este indicată metoda de creştere a găinilor ouătoare, cu ajutorul ştampilelor, alcătuite dintr-o cifră de la 0 la 3, codul ţării de provenienţă (RO, în cazul României) şi codul producătorului (format din şapte cifre). Ouăle din categoria ”0” provin de la găini crescute în aer liber şi care primesc hrană ecologică, cele din categoria ”1” provin de la găini crescute în aer liber, iar cele din categoria ”2” provin de la găini crescute în hale la sol (deşi n-au acces la lumină naturală, păsările se pot mişca în voie în aceste hale). Categoria ”3” de ouă este specifică găinilor crescute în baterii, ”iadul păsărilor”, după cum susţin reprezentanţii Vier Pfoten.

”Bateriile sunt cuşti foarte mici unde fiecare găină are un spaţiu vital de numai 550 cm², adică mai puţin decât suprafaţa unei coli de hârtie A4. Găinile stau inghesuite, pe plasa din sârmă, şi nu văd toată viaţa lumina naturală. Ele nu îşi pot mişca picioarele şi aripile. Dacă încearcă, se rănesc imediat. Bateriile compromit aproape toate drepturile fundamentale ale animalelor”, au precizat membrii organizaţiei.

Ca urmare a unei Directive a Comisiei Europene, bateriile de 550 de cm² vor fi interzise pe teritoriul României de la 1 ianuarie 2012, însă cele cu suprafaţă utilizabilă de 600 de cm² (aşa-numitele baterii îmbunătăţite) vor continua să existe în ţara noastră (Austria şi Elveţia le-au interzis deja şi pe acestea).

În România există şi o a treia categorie de baterii, BP3, unde găinile trăiesc în condiţii chiar mai chinuitoare decât în cazul bateriilor neîmbunătăţite. Și bateriile BP3 vor fi interzise de la 1 ianuarie 2012.

În prezent, 53% dintre ouăle comercializate pe plan autohton sunt de tipul 0, 1 şi 2, cele din categoria 1 neputând fi găsite în magazine, ci în general la ţăranii din pieţe (neştampilate, în condiţiile în care comercianţii care au mai puţin de 300 de păsări nu sunt obligaţi să-şi ştampileze ouăle).

Cu toate că românii au început să dea de gustul ouălor ecologice, în prezent aproape o treime (31%) din ouăle comercializate pe piaţa românească provin din baterii BP3. Conform unui studiu realizat în februarie 2010, de către compania Mercury Research, doar 1% dintre români pot desluşi ştampilele de pe ouă, însă totodată la 82% le pasă de condiţiile în care au fost crescute găinile. 53% dintre ei s-au declarat dispuşi să plătească în plus pentru a mânca ouă provenite de la găini crescute în alte moduri decât în baterii.

Cookies