ESENTIALȘTIRI

Românii au golit farmaciile de Ivermectină. Veterinarii fac un apel urgent: Să ne lase medicamentele în pace

De teama coronavirusului, unii români se tratează cu medicamente neautorizate, despre care aud pe internet sau la televizor. Același lucru se întâmplă acum cu Ivermectina, un tratament veterinar folosit pentru deparazitarea animalelor domestice.

În Teleorman, de exemplu, n-a mai rămas nicio pastilă în farmaciile veterinare. În anumite cabinete de tratament se mai găsește, dar veterinarii au ales varianta de avarie: îl administrează direct animalelor, nu-l dau pentru acasă. Astăzi, atât Ministerul Sănătății, cât și Colegiul medicilor au atras atenția că folosirea medicamentiului pentru oameni este periculoasă. Specialiștii avertizează că folosirea Ivermectinei pentru uz uman poate cauza chiar moartea, scrie digi24.ro.

Toxică, neautorizată pentru consum uman de niciun organism mondial și, totuși, destui români au cumpărat Ivermectină și-au folosit-o ca tratament împotriva coronavirusului. Au luat atât de multe flacoane sub formă de pastile încât au transformat medicamentul veterinar în… subiectul de discuție numărul unu al României.

Veterinarii sunt în alertă!

Disperarea oamenilor a golit farmaciile oamenilor de Ivermectină. Veterinarii au intrat în alertă. Cei care mai au stocuri strict pentru tratamente în cabinetele medicale le administrează personal pacienților necuvântători.

Ștefan Stăncioi, medic veterinar: „Chemăm animalul în cabinet și atunci îi facem administrarea. Noi nu dăm fără prescripție medicală! Adică, vine animalul și i-l administrăm noi. Ce nu vine cu animal, noi nu-i dăm. Adică nu dăm către vânzare direct. Numai administrare directă către animal.”

Ștefan Stăncioi, medic veterinar: „În acest moment nu mai avem Ivermectină. Noi facem stocuri foarte mici, pentru că o pastiluță se dă undeva la 5 kilograme per kilogram animal. Și nu se fac stocuri foarte mari. Nici pe depozit nu se găsesc. Avem undeva la vreo 10-15 cereri pe zi aici la noi în magazin. (Reporter: S-au îmbolnăvit câinii, aici, în Alexandria? Care-i explicația?) Cred că pe baza COVID-ului s-au făcut aceste cereri. (Putem vorbi despre oamenii care consumă acest medicament pentru câini că sunt cobai?) Sută la sută! Eu zic că sunt niște cobai pur și simplu.”

Ce spune un alt medic veterinar

Alexandru Mitroi, medic veterinar: „Sunt oameni care întreabă dacă avem așa ceva. Bineînțeles că le spun: avem, dar doar pentru animale! Nu înțeleg de ce nu merg în farmacia umană unde sunt produse similare pe bază de Ivermectină! Și apelează la veterinar de ne-a dat peste cap! Noi nu avem competența să recomandăm pentru uz uman produsele noastre. Decât pentru animale.”

După câțiva zeci de ani de trai în slujba animalelor, medicul veterinar Mitroi are o recomandare pentru toți cei care caută, zilele acestea, Ivermectină.

Alexandru Mitroi, medic veterinar: „Să ne lase cățeii în pace, să ne lase medicamentele în pace, cu Ivermectină, să ne tratăm cățeii noștri, vițeii noștri, caprele noastre și așa mai departe! Vă mulțumesc!”


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button