Românii au ajuns să plătească mai mult pentru mâncare. Care este motivul

19 sept. 2021
2438 Afișari
Românii au ajuns să plătească mai mult pentru mâncare. Care este motivul
Românii au ajuns să plătească mai mult pentru mâncare. Care este motivul

Românii au ajuns să plătească mai mult pentru mâncare. Care este motivul pentru care ajungem să dăm o sumă considerabilă de bani pe câteva produse din magazine.

Românii au ajuns să plătească mai mult pentru mâncare. Care este motivul. Avertismentul vine chiar din partea Guvernului României.

Românii au ajuns să plătească mai mult pentru mâncare

Dacă acum ni se pare că plătim mult pentru mâncare, să știți că este abia începutul. Vom ajunge să plătim și mai mult pentru mâncare, iar avertismentul vine chiar din partea Guvernului.

Țara noastră a ajuns să cumpere masiv produse alimentare din străinătate. Cei mai mari zece importatori din România au ajuns să cumpere marfă în valoare de 1 miliard de euro.

Recomandăm și: Scenariu neplăcut: gazele naturale se îndreaptă spre cele mai mari preţuri din ultimii 13 ani, iar asta înseamnă scumpiri în lanț

Cu aproape 3 procente s-au scumpit produsele alimentare de bază în ultimul an, potrivit datelor oficiale transmise de Institutul Național de Statistică. Vestea neplăcută este că experții din industrie confirmă că această tendință va continua.

Românii cu venitui mici și medii deja au început să resimtă aceste scumpiri ale alimentelor.

„Mâncarea s-a scumpit, mergi la supermarket și te uiți că înainte cu 300 de lei luai de mâncare pentru jumătate de lună, dar acum cu 300 de lei coșul e gol, doar câteva produse”, a declara doamna Ileana pentru Digi24.

Românii au început să resimtă aceste scumpiri. Se poate observa cum cu aceeași sumă poți cumpăra mai puține produse sau ajungi să plusezi cu mai mulți bani.

Care este motivul

Aproape 3% este scumpirea din ultimul an a alimentelor de bază, potrivit datelor oferite de INS. Experții din industrie declară că în următoarele 3 luni va exista o creștere medie a prețurilor de 8 – 10%.

Recomandăm și: Sărăcia energetică din România – ce este, de ce e îngrijorătoare și câți români suferă din cauza ei

Marius Micu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii a declarat că aceste majorări ale prețurilor se datorează factorilor variabili prezenți în piață – creșterea costurilor energiei, scumpiri la costurile de producție. Autoritățile deja se gândesc la cum să intervină.

„dar intervenția într-o piață economică liberă e una grea.”, a declarat Marius Micu, conform sursei citate.

Mihai Moraru, directorul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – AFIR, a declarat că fermierii au produs de 4 ori mai mult grâu decât are România nevoie, dar cu toate acestea se importă foarte multe produse.

Nicu Vasile, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, a declarat că agricultura nu are cum să devină sursă de creștere economică, atât timp cât micile ferme funcționează la nivel de subzistență și terenurile rămân necultivate.

„Agricultorii trebuie susținuți să asigure nevoiel piețelor și să ofere marfa și supermarketurilor.”, a declarat Nicu Vasile, președintele LAPAR.

România are tot mai mari șanse să devină dependentă de produsele din import. Ministerul Agriculturii a oferit date în care se poate observa că procesul produselor cu etichetă din import a crescut cu 11,4%. Ceea ce înseamnă că valoarea produselor a depășit deja 4,55 miliarde de euro.

Cookies