FIT CITY

Românii ar putea decide dacă vor să-şi doneze organele după moarte

În prezent, în România, nu există niciun mecanism legal prin care oamenii să-şi poată manifesta, din timpul vieţii, acordul sau dezacordul în privinţa prelevării organelor, în caz că s-ar ajunge la starea de moarte cerebrală. Nici măcar procura notarială prin care omul şi-ar înregistra oficial dorinţa nu are valoare. Doar rudele de gradul I primesc fişa de consimţământ şi pot decide dacă vor să doneze sau nu organele pacientului.

Peste câteva luni, însă, românii ar putea să precizeze direct, într-o rubrică de pe cardul de sănătate, dacă vor să le fie donate organele dacă ajung în moarte cerebrală. Alegerea, pe care orice român ar urma să o facă în faţa medicului de familie, ar fi stocată pe cipul cardului de sănătate, informează stirileprotv.ro.

Potrivit aceleiaşi surse, în această situaţie sunt două mari probleme: cardurile de sănătate încă nu au fost tipărite, iar rubrica „donator de organe” poate fi retrasă din varianta finală. În plus, trebuie schimbată şi legea transplantului, pentru că se impune trecerea de la acordul obligatoriu al familiei, la un tip de acord personal.

Acordul personal pentru recoltarea de organe este văzut cu ochi buni de biserică. Iniţial, aceasta a refuzat categoric acordul prezumat, care însemna folosirea organelor oricărui cetăţean în moarte cerebrală pentru donaţii. „Transplantul de organe nu numai că nu este un păcat, ci chiar o jertfă bine plăcută lui Dumnezeu, dacă se îndeplinesc anumite condiţii. Dacă există un acord expres al celui care face această donaţie”, a declarat Constantin Sturzu, reprezentantul Mitropoliei Moldovei.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button