România vrea să scoată la vânzare vaccinurile AstraZeneca rămase nefolosite

31 mai 2021
148 Afișari
România vrea să scoată la vânzare vaccinurile AstraZeneca rămase nefolosite
Sursa foto: DPA/German Press Agency

România ia în calcul să scoată la vânzare surplusul de vaccinuri Astrazeneca, după ce o mare parte din aceste doze au fost donate țărilor sărace, cum ar fi Republica Moldova.

Guvernul României pregătește cadrul legal, printr-un act normativ elaborat de Ministerul Sănătății, pentru a putea exporta, contra cost, cantitatea de vaccinuri AstraZeneca pe care țara noastră nu o poate consuma din cauza refuzului românilor de a se vaccina cu serul companiei anglo-suedeze, au declarat oficiali guvernamentali pentru Digi24.ro.

Informația a fost confirmată, duminică seara, la Digi24, de coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Adresabilitatea pentru acest vaccin a scăzut foarte mult, este cumva un trend care se regăsește la nivel european. Tocmai de aceea, la nivel european se pregătește un mecanism, pe de o parte de donație prin mecanismul COVAX, sau de revânzare către state terțe. Inclusiv în România se pregătește acest mecanism de revânzare sau de donație și e foarte probabil că așa se va întâmpla, vor fi o parte donate, o parte revândute

În momentul de față, România are un surplus de aproximativ 1,7 milioane de doze de vaccin Vaxzevria – AstraZeneca

A primit 2.438.880 de doze de vaccin produse de compania AstraZeneca, iar începând cu data de 15 februarie, 743.956 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației. Restul se află la Institutul Cantacuzino, pe stoc, așteptând să fie livrate.

Problema autorităților din România este că cetățenii, care acum pot să opteze pentru un anumit tip de vaccin, refuză să se imunizeze cu VaxZevria, pentru că se tem de efectele secundare, după ce mai multe țări din UE au anunțat că suspendă vaccinarea cu serul AstraZeneca.

„Decât să îl punem pe foc, că o să expire, mai bine îl vindem”, au explicat sursele Digi24.ro.

Potrivit reglementărilor la nivelul UE, țările care achiziționează vaccinuri prin programul Comisiei Europene pot să le doneze către terțe țări dar au și posibilitatea de a le revinde, fără a avea însă voie să facă profit din asta.

Ar exista, țări care doresc să cumpere din UE vaccinuri pe care țările europene le au în surplus. Avantajul pentru ele ar fi că ar avea acces la aceste vaccinuri la prețurile negociate de UE, în condițiile în care țările mici, cu economii sărace, nu au în mod normal posibilitatea să negocieze avantajos direct cu marii producători de vaccinuri.

Cadrul legal necesar pentru ca România să poată revinde dozele de vaccin din stoc ar urma să fie adoptat în următoarea ședință de guvern. Deocamdată, România este țară donatoare, fiind de altfel prima țară care a donat vaccinuri Republicii Moldova.

Cei patru șefi ai COVAX au mulțumit României, joi, pentru donațiile făcuteîn cadrul programului global de furnizare de vaccinuri către țările sărace.

Cookies