BAZAR

România TV,amendă de 10.000 lei,pentru acuzaţii despre modul în care şi-a finanţat Iohannis campania

În sancţiune a fost reţinută şi emisiunea „Breaking News” difuzată la România TV pe 2 noiembrie, în care a fost prezentată o ştire cu titlul „Tupeu incredibil al lui Iohannis înainte de vot; Iohannis are în birou un tablou luat din Muzeul Brukenthal”. În ştire se spunea că „prezidenţiabilul are în biroul de la primărie un tablou de patrimoniu luat de la Muzeul Brukenthal”. „Tabloul nu este expus însă pentru vizitatori, ci a ajuns în biroul primarului. Iohannis se mândreşte cu pictura extrem de valoroasă de la muzeu. De altfel, chiar el a retrocedat Muzeul Brukenthal Bisericii Evanghelice, deşi baronul care l-a construit l-a lăsat prin testament comunităţii”. În urma difuzării ştirii, CNA a primit o sesizare de la Muzeul Brukenthal, scrie Mediafax.

Decizia de sancţionare a România TV a fost luată la propunerea membrului CNA Monica Gubernat, pentru încălcarea articolului 64, alineatul 1, litera b din Codul audiovizualului, potrivit căruia „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”, şi a articolului 65, litera c din Cod – „În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: titlurile şi textele afişate pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate”.

„Pentru” aplicarea acestei amenzi au votat Monica Gubernat, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu şi Răsvan Popescu, în timp ce „împotrivă” a votat Radu Călin Cristea.

CNA a analizat, în şedinţa de joi, şi o sesizare primită pe 14 noiembrie 2014, în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale, de la Klaus Iohannis, cu privire la emisiunea „Dosar de preşedinte” difuzată pe 13 noiembrie la România TV.

Potrivit lui Iohannis, pe 13 noiembrie, România TV a publicat, la ora 14.30, pe site-ul său oficial un articol cu titlul „Klaus Iohannis, susţinut de un om al Moscovei”, potrivit căruia „candidatul ACL Klaus Iohannis este susţinut de persoane dubioase, care au strânse legături cu Moscova, fiind finanţat de către multimilionarul Michael Schmidt, care este căsătorit cu sora lui Renato Usatîi – acţionar la Gazprom şi colaborator al Moscovei”.

„În urma publicării acestui articol, România TV a transmis acest subiect în aceeaşi zi (13.11.2014) în emisiunea «Dosar de preşedinte» de la ora 17.00, în care moderatorii Cristina Şincai şi Silviu Mănăstire au lansat în dezbatere acuzaţii la adresa mea privind presupusa mea legătură cu acel domn din Rusia (…) În opinia mea, de această dată, România TV încearcă să lege numele şi imaginea mea de pretinse ilegalităţi, fără vreo dovadă, fără vreun temei legal, prin simpla citire a unor declaraţii venite de la Chişinău din partea unui politician”, spune Klaus Iohannis, în sesizarea transmisă CNA.

De cealaltă parte, Roxana Niculescu, directorul de programe al România TV, a declarat, în şedinţa CNA de joi, că prezentarea subiectului privind campania lui Klaus Iohannis a fost abordat ca urmare a declaraţiile politice făcute de Victor Alexeev, şeful organizaţiei PSD din Republica Moldova. Ea a mai spus că România TV a prezentat documente potrivit cărora Iohannis a beneficiat, în campanie, de un apartament şi de maşini puse la dispoziţie de Michael Schmidt, şeful BMW Automobile Bavaria România.

Mai mult pe Mediafax.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button