România, trimisă în judecată la CJUE. Bucureştiul, bun de plată din cauza poluării

de:
27 mai 2018
0 Afișari
România, trimisă în judecată la CJUE. Bucureştiul, bun de plată din cauza poluării

„Decizia de a trimite statele membre în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene a fost luată în numele europenilor (…). Pe parcursul ultimului deceniu, statele membre trimise astăzi în fața Curții de Justiție au primit suficiente «ultime șanse» pentru a remedia situația. Este convingerea mea că decizia de astăzi va duce la ameliorări pentru cetățeni într-un timp mult mai scurt. Însă doar acțiunea în justiție nu va rezolva problema. De aceea prezentăm sprijinul concret pe care Comisia îl poate acorda autorităților naționale în eforturile lor de a promova un aer mai curat pentru orașele europene”, a spus Comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella.

În cazul României, Comisia notează că, în aglomerarea București, valorile-limită zilnice „au fost depășite în mod persistent încă de la momentul în care dreptul Uniunii a devenit aplicabil României, iar în 2016 acestea au fost depășite pentru o perioadă de 38 de zile”. În aceeași cauză sunt vizate însă și aglomerările urbane Brașov și Iași.

Decizia forului de la Bruxelles vine după ce, la finele lunii ianuarie, comisarul UE pentru Mediu, Karmenu Vella, a solicitat o întâlnire cu miniștrii de resort din statele vizate de procedura de infringement, cărora le-a solicitat să notifice de urgență Comisia Europeană cu privire la măsurile ce vor fi implementate.

Un document oficial al Ministerului Mediului arată că la întâlnirea de la Bruxelles in 30 ianuarie din partea României nu a fost prezent ministrul de resort, ci secretarul de stat Laurențiu Adrian Neculaescu, directorul general al Direcției Generale Evaluare Impact și Controlul Poluării, Dorina Mocanu, și directorul de cabinet al ministrului, Rada Crăciun.

Conform sursei citate, reprezentanții României au subliniat faptul că, în urma măsurilor întreprinse, obiectul procedurii de infringement a fost restrâns de la 17 zone și aglomerări la 3 aglomerări (București, Brașov și lași), pentru care sunt în curs de elaborare și adoptare, de către autoritățile locale, planuri de calitate a aerului ce conțin măsuri care să asigure conformarea până în 2020 sau 2022. Detalii, pe profit.ro. 

Cookies