România se va coace, de-a dreptul, sub un dom de căldură. Ce este acest fenomen meteo extrem și cum se manifestă

29 iul. 2021
672 Afișari
România se va coace, de-a dreptul, sub un dom de căldură. Ce este acest fenomen meteo extrem și cum se manifestă
România se va coace, de-a dreptul, sub un dom de căldură. Ce este acest fenomen meteo extrem și cum se manifestă. Sursa foto: Unsplash

Un dom de căldură va acoperi în ultimele zile ale lunii iulie și primele zile ale lunii august sud-estul Europei, precum și România. Acest val de căldură va fi cel mai intens și mai grav din acest an. Astfel, acest fenomen meteorologic extrem va aduce temperaturi de peste 40 de grade Celsius, ce vor atinge chiar pragul de 45 de grade în regiunea Greciei.

Români, pregătiți-vă de zile de foc. Un dom de căldură va aduce în perioada următoare cele mai fierbinți zile din acest an, cu temperaturi ce vor depăși chiar și 40 de grade Celsius la noi în țară, potrivit Digi24.

Acest dom de căldură va fi însoțit de un nor de praf saharian

Luna iulie a fost deja una infernală pentru sudul și sud vestul Europei, temperaturile din zona Mediteranei, a peninsulei Balcanice și a Turciei fiind adesea în jurul valorii de 40 de grade. Valul canicular provocat de acest dom de căldură va dura cel puțin o săptămână, durata fiind mai mare în anumite zone. Dacă temperaturile infernale nu erau de-ajuns, în aceeași perioadă un nor masiv de praf saharian va pătrunde în centrul Europei.

Deși vârful temperaturilor din acest dom de căldură vor fi de 40 de grade Celsius, în anumite zone din sudul peninsulei Balcanice, în sudul Italiei și în unele părți ale regiunii Mediteraneene se așteaptă temperaturi care vor ajunge chiar și la 45 de grade Celsius.

Țările care vor resimți din plin efectele valului de căldură extrem de fierbinte și uscat sunt Serbia, Italia, Grecia, România, Macedonia de Nord, Albania și Bulgaria.

Aerul uscat și fierbinte va fi amplificat în sudul Europei de incendiile masive de vegetație care deja au cuprins regiunea din cauza secetei din ultima perioadă. Spre exemplu, în Sardinia au avut loc în ultima săptămână o serie de incendii devastatoare de vegetație.

Cum se manifestă un dom de căldură. Ce este acest fenomen meteo extrem

Domul de căldură este termenul meteorologic pentru fenomenul în care o masă de aer cald rămâne suspendată deasupra unei regiuni acționând ca o oală sub presiune. La blocarea masei de aer cald contribuie în mare măsură și presiunea atmosferică ridicată.

Acest fenomen a fost produs în nord-vestul Canadei și Statelor Unite în urmă cu câteva săptămâni, când un dom de căldură similar cu cel din Europa a produs, doar în Canada, aproape 300 de decese.

Cele mai afectate zone din sudul și sud-estul Europei vor fi câmpiile și văile, unde temperaturile înregistrate vor fi cu până la 10-15 grade Celsius mai ridicate decât normalul pentru această perioadă. Astfel, se va ajunge la temperaturi de 40-42 grade Celsius.

Spre sfârșitul săptămânii, acest dom de căldură va aduce asupra țării noastre vârful temperaturilor extreme. După-amiezele vor fi extrem de fierbinți și uscate, aerul devenind aproape irespirabil. Ziua de luni, 2 august, se anunță drept cea mai fierbinte zi a anului pentru regiunea Balcanilor de sud.

Cookies