România se pregătește să distrugă 35.000 de doze de vaccin AstraZeneca

25 iun. 2021
93 Afișari
România se pregătește să distrugă 35.000 de doze de vaccin AstraZeneca

România se numără printre țările care se văd nevoite să arunce doze de vaccin AstraZeneca după ce acestea au rămas nefolosite și se apropie de termenul de expirare. Aceste doze vor expira pe data de 30 iunie, însă pot fi utilizate de autorități până atunci. Există slabe șanse să fie utilizate însă, deoarece vaccinul produs de Oxford AstraZeneca este cel mai puțin popular în rândul cetățenilor ce aleg să se imunizeze.

Autoritățile române au în acest moment în depozite circa 35.000 de doze de vaccin anti-COVID 19 produs de compania Oxford AstraZeneca, doze care vor expira la finalul acestei luni. Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a declarat că există posibilitatea ca aceste doze să fie distruse, în cazul în care nu vor fi folosite, potrivit Adevărul.

„Avem circa 35.000 de doze de la compania AstraZeneca care sunt distribuite către centrele regionale de depozitare, către Direcţiile de Sănătate Publică şi către centrele de vaccinare care au ca termen de ieşire din valabilitate data de 30 iunie. Puţin probabil, la acest moment, să putem utiliza, până la finalul lunii iunie, aceste doze şi este puţin probabil, de asemenea, să poată să fie donate cuiva.

Probabil că vor intra pe o procedură clară de distrugere a acestor doze ca urmare a ieşirii din termenul de valabilitate”, a afirmat, joi după amiază, într-o conferinţă de presă, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță.

Mai multe state se află în poziția de a distruge doze de vaccin, a spus Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID 19 a precizat faptul că România nu este singura țară nevoită să distrugă doze de vaccin ce vor expira, motiv pentru care cercetătorii fac studii pentru a prelungi durata de valabilitate a vaccinurilor aflate pe piață.

„Se acumulează date noi de stabilitate şi este posibil ca în perioada următoare atât FDA (agenţia americană de reglementare în domeniul medicamentelor – n.r.) cât şi Agenţia Europeană a Medicamentului să decidă prelungirea termenului de stabilitate, pe baza studiilor care vor arăta cu siguranţă o stabilitate pe termen mai lung”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Acesta a adăugat faptul că autoritățile nu au întâmpinat probleme privind stocarea și depozitarea dozelor de vaccin anti-COVID 19.

Cookies