România, reprezentată la Bienala de la Veneţia de un proiect semnat Adrian Ghenie GALERIE FOTO

de:
03 feb. 2015
4 Afișari
România, reprezentată la Bienala de la Veneţia de un proiect semnat Adrian Ghenie GALERIE FOTO

România va fi reprezentată, la cea de-a 56-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă – la Biennale di Venezia, de două proiecte inedite, găzduite în spații distincte:

♦ Proiectul „Darwin’s Room”, de Adrian Ghenie, găzduită de Pavilionul României din Giardini di Castello.

♦ Proiectul „Inventând adevărul.Despre ficțiune și realitate / Inventing the Truth.On Fiction and Reality”, de Michele Bressan, Carmen Dobre-Hametner, Alex Mirutziu, Lea Rasovsky, Ştefan Sava şi Larisa Sitar, găzduit de Noua Galerie a Institutului român pentru Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția.

Primul proiect, „Darwin’s Room” este semnat de pictorul Adrian Ghenie, primul artist român care a reuşit să se clasează pe primul loc într-un top al celor mai tranzacţionaţi şi apreciaţi artişti din lume în 2014.

Astfel, la 25 de ani de la căderea zidului Berlinului, Adrian Ghenie propune împreună cu Mihai Pop (curatorul proiectului) o analiză a actualității prin recurs la o istorie neoficială, una în care Darwin i-a întâlnit pe Freud și pe Marx. 

Concepută de Attila Kim, arhitectura expoziției e strâns legată de preocuparea lui Ghenie pentru interpelarea trecutului recent, explică organizatorii. Dialogurile publice dintre artist și invitații săi, moderate de Corina Șuteu, ca și vizitele ghidate, permit o situare mai directă a vizitatorului în universul proiectului și al pictorului, după cum informează organizatorii.

„Expoziția lui Adrian Ghenie va fi în primul rând una larg așteptată, bine făcută, anticipând un firesc pe care România va trebui să-l câștige în viitor, în contextul pavilioanelor naționale. Veneția rămâne locul în care se ia temperatura scenei de artă”, declară Mihai Pop, curatorul proiectului.

Mai multe lucrări găsiţi în Galeria Foto de mai sus

Al doilea proiect este denumit „Inventând adevărul. Despre ficțiune și realitate / Inventing the Truth.On Fiction and Reality” şi este semnat de artiştii Michele Bressan, Carmen Dobre-Hametner, Alex Mirutziu, Lea Rasovsky, Ştefan Sava şi Larisa Sitar.

Conform organizatorilor, expoziția „Inventând adevărul. Despre ficțiune și realitate” se raportează la contextul cultural actual, răspunzând temei enunțate de curatorul bienalei, Okwui Enwezor, prin apelul la ficțiune ca instrument de înțelegere a lumii. Reflecțiile artiștilor, prin obiect, fotografie, video sau performance, aduc în prim plan atât procesul interpretării, cât și pe cel al producerii unor povești.  Activând această graniță „permeabilă” între realitate și imaginație, expoziția „Inventând adevărul. Despre ficțiune și realitate” reinterpretează fragmente ale istoriei și inventează noi strategii de a depăși dihotomia adevăr – ficțiune.

Cookies