România rămâne lider în topul producătorilor de floarea-soarelui din Uniunea Europeană

05 apr. 2021
114 Afișari
România rămâne lider în topul producătorilor de floarea-soarelui din Uniunea Europeană

În ciuda secetei puternice de anul trecut, România și-a păstrat prima poziție în Uniunea Europeană în topul producătorilor de floarea soarelui, cât și în topul suprafeței cultivate, cu o producție de 2,07 milioane de tone în 2020, respectiv 1,22 milioane de hectare, potrivit raportului provizoriu emis de Institutul Național de Statistică (INS).

Astfel, România a înregistrat în 2020 o producție de 2,072 milioane de tone de semințe de floarea-soarelui, în scădere cu 42% comparativ cu producția din 2019, care a însumat nu mai puțin de 3,569 milioane de tone, potrivit Agerpres. Această scădere semnificativă a fost produsă de seceta care a afectat țara noastră.

Ungaria și Polonia completează podiumul producătorilor de floarea-soarelui

Podiumul este completat țările vecine, Ungaria și Bulgaria, prima având o producție totală de 1,749 milioane de tone, dar și o suprafață cultivată de 617.000 de hectare, în timp ce Bulgaria a raportat o recoltă de 1,66 milioane de tone, cu o suprafață cultivată de 810.000 de hectare. Locul al patrulea este ocupat de Franța, cu 1,655 milioane de tone recoltate de pe o suprafață de 775.000 de hectare.

România ocupă primul loc din UE în domeniu încă din anul 2015

Țara noastră ocupă an de an primul loc din 2015 încoace, atât la producția de floarea-soarelui, cât și la suprafața cultivată. Această ramura a agriculturii are un potențial enorm pentru piața de export, deoarece necesarul intern de consum însumează doar 750.000 de tone.

Potrivit Ministerului Agriculturii, România a încasat anul trecut aproape 606 milioane de euro din totalul de 1,544 milioane de tone de semințe de floarea-soarelui, care au fost exportate atât în cadrul Uniunii Europene, cât și în spațiul extra comunitar. Exportul de ulei de floarea-soarelui este de opt ori mai mic decât cel de semințe, iar încasările sunt de asemenea de patru ori mai mici, potrivit datelor culese de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În cifre, au fost exportate 190.600 de tone de ulei de floarea-soarelui, în schimbul a aproximativ 150 de milioane de euro.

Deși producția României de semințe de floarea-soarelui depășește cererea de pe piață, în 2020 au fost importate peste 250.700 de tone de semințe, în valoare de aproximativ 207 milioane de euro.

Nici producțiile de porumb, cartofi și grâu nu sunt de neglijat

Potrivit Adevărul, România s-a clasat pe primul loc în UE la suprafața cultivată cu porumb și pe locul doi la producția înregistrată, primul loc fiind ocupat de Franța. Țara noastră a înregistrat a patra cea mai mare suprafață cultivată cu grâu, fiind devansată numai de Franța, Germania și Polonia, și pe locul șase la nivelul producției, după Franța, Germania, Polonia, Spania și Italia.

România a ocupat a patra poziție și în topul suprafeței cultivate cu cartofi, după Polonia, Germania și Franța, respectiv pe a șasea poziție în clasamentul producției de cartofi, după Germania, Franța, Olanda, Polonia și Belgia.

Cookies