România, pe locul opt în lume în funcţie de efortul financiar pentru a cumpăra un litru de carburant

de:
28 feb. 2013
0 Afișari
România, pe locul opt în lume în funcţie de efortul financiar pentru a cumpăra un litru de carburant

Un studiu recent realizat de Bloomberg în 60 de ţări arată că indicatorul „suferinţă la pompă”, care practic măsoară ce procent din venitul mediu zilnic al unui locuitor se duce pentru a cumpăra un litru de carburant, este foarte ridicat în România. Piaţa locală este a opta la nivel global în ceea ce priveşte „suferinţa la pompă” pentru că aproape 7% din câştigul mediu zilnic al unui român este nece­sar pentru a cum­păra un litru de benzină, relatează Ziarul Financiar.

Dacă se ia în con­siderare faptul că un plin este for­mat din circa 55 de litri de benzină, re­zultă că un român ar trebui să mun­cească 4 zile la rând, fără a mai cheltui pe nimic altceva, pen­tru a şi-l per­mite. Asta chiar şi în contextul în care România îşi asigură din producţia in­ternă circa 40% din necesarul intern de petrol.

Datele pre­zen­tate de Bloomberg arată că în medie un litru de benzină costă circa 1,5 dolari, în timp ce ve­nitul mediu zil­nic al unui ro­mân este de 22 de dolari.

Astfel, din ceea ce câştigă într-o zi un român nu-şi permite nici măcar 15 litri de benzină. Ultimele preţuri publicate de Petrom arată că un litru de benzină costă acum circa 6,1 lei, ceea ce înseamnă 1,85 de dolari.

România şi Bulgaria sunt singurele două ţări mem­bre ale UE care se află în topul primelor zece state care au cel mai mult de suferit când vine vorba de efortul finan­ciar necesar pentru a cumpăra un litru de benzină. Alături de ele mai sunt în top zece Pakistan, unde un sfert din câştigul zilnic este necesar pentru a achiziţiona un litru de carburant, India, Nigeria, dar şi Turcia.

La polul opus se află Kuweit, unde din venitul mediu zilnic un consumator poate achiziţiona peste 680 de litri de benzină, Emiratele Arabe Unite, unde după o zi de lucru un locuitor poate să-şi cumpere aproape jumă­tate de tonă de benzină, şi SUA, unde efortul financiar pentru a cumpăra un litru de benzină nu reprezintă decât 0,52%.

Cookies