România nu este pregătită pentru sezonul gripal. Din cauza lipsei banilor, vaccinarea gratuită a fost amânată

15 oct. 2021
117 Afișari
România nu este pregătită pentru sezonul gripal. Din cauza lipsei banilor, vaccinarea gratuită a fost amânată
România nu este pregătită pentru sezonul gripal. Din cauza lipsei banilor, vaccinarea gratuită a fost amânată

Nu este ca și cum nu se știa că o să vină și sezonul gripal și al virozelor respiratorii. Cu toate astea, țara noastră nu este pregătită. Campania gratuită de vaccinare împotriva gripei sezoniere trebuia să înceapă în urmă cu două săptămâni, dar din cauza lipsei banilor, a fost amânată.

România nu este pregătită pentru sezonul gripal. Din cauza lipsei banilor, vaccinarea gratuită a fost amânată. În planuri, campania de vacinare împotriva gripei sezoniere trebuia să demareze în urmă cu două săptămâni, dar abia acum o săptămână Ministerul Sănătății a semnat contractul de achiziție pentru dozele de vaccin.

Cauza? Nu au fost bani la buget și nici nu au fost fonduri alocate la rectificarea bugetară.

România nu este pregătită pentru sezonul gripal

Gripa și virozele respiratorii nu au dispărut niciodată, doar că a apărut coronavirusul și nimeni nu a mai vorbit despre sezonul gripal. Pare-se că nici la acest capitol România nu excelează.

Medicii de familie semnalează problema și trag un semnal de alarmă. Cadrele medicale declară că persoanele aflate în categorii de risc, care nu se vaccinează împotriva gripei sezoniere, au un risc crescut de deces.

Vaccinarea împotriva gripei sezoniere trebuia să înceapă în urmă cu două săptămâni, dar nici până în prezent medicii nu știu ce să le spună pacienților, când urmează să înceapă.

Directorul de comunicare al ministerului Sănătății a declarat că săptămâna trecută a fost încheiat contractul pentru cumpărarea dozelor de vaccin antigripal. Încă din luna martie, ministerul Sănătății avea un acord cadru încheiat.

„Vestea bună e că primele 300.000 de doze a vaccinului gripal vor fi chiar astăzi furnizate către direcțiile de sănătate publică de către distribuitor.”, a declarat Oana Grigore, director comunicare al ministerului Sănătății, potrivit digi24.ro.

Medicii de familie pot ridica dozele de vaccin de la Direcțiile de sănătate publică și să înceapă vaccinarea.

Din cauza lipsei banilor, vaccinarea gratuită a fost amânată

Întârzierea campaniei de vaccinare împotriva gripei sezoniere este „aruncată” către fosta conducere a ministerului Sănătății. Ioana Mihăilă, fostul ministru al Sănătății a oferit declarații.

„Acordul cadru și calendarul de livrare erau finalizate la finalul lunii august. Era un calendar de livrare cu prima livrare de doze în prima săptămână din septembrie.”, a declarat Ioana Mihăilă, conform sursei citate.

Fostul ministru al Sănătății a explicat că aceste contracte pot fi încheiate doar în momentul în care există bani la buget. Mihăilă mai spune că încă din luna aprilie a cerut suplimentare bugetară, dar doar s-au promis bani la rectificare, care oricum erau insuficienți. Campania a început cu întârziere din cauza lipsei banilor, a mai spus Ioana Mihăilă.

În anul 2020, până la această dată, aproape 150 de mii de persoane erau deja vaccinate împotriva gripei sezoniere.

Sezonul gripal trecut au fost depistați cu gripă, pneumonii sau infecții respiratorii acute, peste 32 de mii de români. Cifrele sunt duble față de acum 2 ani.

Cookies