România mai are timp să se pregătească pentru varianta Delta, potrivit unor declarații făcute de secretarul de stat în Ministerul Sănătății. Andrei Baciu spune că există o „fereastră de oportunitate” de câteva săptămâni.
România mai are timp să se pregătească pentru varianta Delta. Vorbim de cel puțin șase săptămâni în care țara noastră se poate pregăti pentru creșterea semnificativă a cazurilor.
Potrivit unor estimări ale autorităților, ar exista o fereastră de câteva săptămâni în care pot fi accelerate pregătirile pentru eventualul val 4 cauzat de pandemia de coronavirus. Aceste pregătiri fac referire la accelerarea vaccinării.
România ar mai avea la dispoziție 6-7-8 săptămâni în care să nu existe probleme cauzate de varianta Delta a coronavirusului. Andrei Baciu a făcut referire și la situația altor țări din UE (Spania, Portugalia) și a Angliei.
„Mai sunt câteva săptămâni, inclusiv pe estimările și pe predicțiile pe care le avem de la INSP și dacă ne uităm în alte părți. Spre exemplu, în UK, la începutul lunii mai erau foarte puține cazuri cu această variantă Delta și a ajuns în mai puțin de două luni să câștige foarte mult teren și să ducă la amplificarea numărului de cazuri.”, a declarat Andrei Baciu pentru Digi24.
Septembrie ar putea fi o lună critică pentru România. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a făcut încă o dată referire la exemplul Spaniei, Portugaliei și Angliei, țările din vestul și centrul Uniunii Europene. În aceste țări, chiar dacă procentul populației vaccinate este ridicat, au început să crească cazurile de COVID-19.
Dar, avantajul ratei crescute de vaccinare este că nu vor exista fatalități și nici decese. Andrei Baciu a dat exemplul Angliei, unde există câteva zeci de decese pe zi „între zeci de mii de cazuri noi”.
„Că va fi septembrie – și felul în care va fi acest val ține foarte mult de rata de vaccinare – sunt chestiuni pe care le putem face și chestiuni pe care nu le putem face”, a spus Andrei Baciu pentru sursa citată.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a fost întrebat cum se poate accelera procesul de vaccinare din România, în acest interval de timp disponibil.
Andrei Baciu a explicat că lupta deja se duce în mediul rural, pentru că în orașe este destul de crescut procentul de imunizare al populației. În circa 25-30% din localitățile rurale din țară nu a existat nicio inițiativă pentru vaccinarea oamenilor, iar fără implicarea autorităților nu se poate începe nimic. Indiferent că vorbim despre înființarea centrelor de vaccinare sau despre echipe mobile de vaccinare, a mai spus Andrei Baciu.