România, locul trei în UE la poluarea cu particule foarte fine de tip PM2.5

05 iun. 2021
57 Afișari
România, locul trei în UE la poluarea cu particule foarte fine de tip PM2.5

Încă un clasament negativ în care România este în top. Țara noastră înregistrează al treilea cel mai mare nivel de poluare cu particule de tip PM2.5 din întreaga Uniune Europeană, anunță Eurostat cu ocazia Săptămânii Verzi în UE (31 mai - 4 iunie).

Știri îngrijorătoare vin de la Bruxelles cu ocazia Săptămânii Verzi în Uniunea Europeană. România are a treia cea mai mare poluare cu particule fine de tip PM2.5 din întreaga UE, potrivit Eurostat. Țara noastră este devansată doar de Bulgaria și Polonia, și este urmată pe locul patru de Croația, conform News.ro. Concentraţia particulelor fine din zonele urbane de pe continent a scăzut treptat în ultimii ani, ajungând la 12.6 μg/m3 în 2019, precizează Eurostat.

Cât de periculoasă este poluarea cu particule PM2.5 – Ce boli riscă românii

Poluarea cu particule fine în suspensie în aer reduce speranţa de viaţă şi oferă stări de rău. Mai mult acest tip de poluare poate conduce la o agravare a multor boli respiratorii acute şi cronice, dar şi cardiovasculare.

Particulele fine (denumite de specialiști PM10 deoarece au diametrul de până în zece micrometri) pot pătrunde adânc în plămâni şi pot contribui la inflamarea acestora sau, mai rău, pot agrava boli cardiace şi respiratorii.

Particulele şi mai fine, cu diametrul de doar 2,5 micrometri (PM2.5) pot cauza probleme de sănătate şi mai grave, deoarece acestea pătrund şi mai adânc în plămâni. Aceste particule sunt denumite particulate, și sunt clasificate drept un cancerigen de grupă 1 de OMS. Sunt cea mai periculoasă formă de poluare din aer, din cauza abilității de a pătrunde în sistemul sanguin și în creier, cauzând infarcturi, boli respiratorii și decese premature. Potrivit studiilor, fiecare 10 μg/m3 prezenți în aer cresc riscul de cancer pulmonar cu 22%.

Acest tip de poluare cu particule fine a înregistrat o scădere constantă în ultimii ani, ajungând sub limita stabilită în 2015 de 25 μg/m3 în medie anual, totuși mai există destule zone în care această valoare este depăşită.

În pofida acestei scăderi înregistrate nivelul poluării aerului în 2019 continua să depăşească nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de 10 μg/m3 în medie anual.

În ce state se înregistrează cea mai mică poluare cu particule foarte fine de tip PM2.5. Pe ce loc se află România

Potrivit Eurostat, Estonia, cu 4.8 μg/m3, Finlanda cu 5.1 μg/m3 şi Suedia cu 5.8 μg/m3 înregistrează cea mai mică concentrație de particule foarte fine de tip PM2.5 în aer, fiind statele cele mai „curate” din acest punct de vedere din Uniunea Europeană

La polul opus se află alte patru state din UE, printre care și România. Prin urmare, topul rușinii este format de Bulgaria, cu o concentrație de 19.6 μg/m3,  Polonia, cu 19.3 μg/m3, România, pe locul trei, cu16.4 μg/m3 şi Croaţia cu 16.0 μg/m3 concentrație de particule de tip PM 2.5.

Cookies