ARHIVA B365

România, locul perfect pentru a cumpăra locuinţe, potrivit statisticilor

Preţurile locuinţelor din România au scăzut, în primele şase luni ale anului, cu 10,2% faţă de primul semestru al anului 2012. Ieftiniri mai mari decât la noi au putut fi observate doar în Cipru şi Grecia, resprectiv 12,7% şi 10,2%.

„Evoluţia pieţei imobiliare din România se păstrează la un nivel deplorabil, chiar dacă economia a marcat o îmbunătăţire uşoară. Apartamentele au un preţ mediu de vânzare mai mic cu 10,2% în primul semestrul din 2013, faţă de aceeaşi perioadă din 2012. Smilar, scăderea a fost de 9,25% la finele primului trimestru din 2013, de 5,96%, în trimestrul patru din 2012 şi de 12,76% în trimestrul trei din 2012. Preţurile caselor au scăzut cu 2,84% în al doilea trimestru din 2013, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2012″, arată un studiu al publicaţiei Global Property Guide, citat de imopedia.ro.

Aceste cifre indică un context bun pentru cei care vor să investească în locuinţe. Totuşi, dincolo de cifre şi rapoarte, entuziasmul clienţilor încă se lasă aşteptat în piaţă. Singurii care par să fie mulţumiţi de această realitate imobiliară sunt clienţii străini sau românii care locuiesc în străinătate şi pot face o comparaţie de piaţă.

„Este adevărat, piaţa a scăzut mult, dar trebuie să ţinem cont de faptul ca acea creştere din 2008 era un artificială. Tranzacţiile nu se făceau la un preţ real şi sănătos. Preţurile au ajuns acum la un minim, dar şi construcţiile s-au adaptat la cerera clienţilor. Vorbim despre alte suprafeţe, chiar şi alte zone. Dacă luăm ca reper centrul Capitalei, scăderea este mult mai mică decât la periferie, pentru că şi oferta este mai mică. Despre faptul că s-a ajuns la preţul minim se vorbeşte de un an şi jumătate, dar dacă atunci o garsonieră avea un preţ de 22.000 euro, iar acum cea mai ieftină costă 18.000 euro, atunci ar trebui să ne luăm mai degrabă ca reper preţul pe metru pătrat, pentru că şi suprafeţele au mai scăzut”, a declarat Adina Patilea, brand manager Project Expo.

Doar periodic se simte câte un impuls în nivelul vânzărilor. „Piaţa de acum un an, până în momentul acesta, când s-a schimbat creditarea cu Prima Casă în lei, a fost mai bună. Nu neaparat ca valoare, cât ca număr de tranzacţii. Doar că acum avem o stagnare a cererii. Oamenii se interesează, dar nu se concretizează nimic. Orice schimbare în piaţă se resimte, oamenii aşteaptă, sunt reticenţi”, a declarat şi Dragoş Costache, director Apulum 94.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button