Romania International Film Festival, între 21 august şi 28 noiembrie, la Vama Veche şi Bucureşti

de:
19 aug. 2014
0 Afișari
Romania International Film Festival, între 21 august şi 28 noiembrie, la Vama Veche şi Bucureşti

Potrivit unui comunicat remis Mediafax, în Vama Veche, Ro-IFF se va desfăşura la Amfiteatru-La Pescărie şi la Sandalandala.

De-a lungul a nouă ani, Ro-IFF a adus în faţa publicului peste 4.000 de filme, lungmetraje, scurtmetraje şi documentare. De-a lungul a nouă ani, au fost oaspeţi de onoare, printre alţii, Nick Powell, preşedinte executiv al Academiei de Film Europene, Emir Kusturica, regizor premiat la Cannes, Kevin Costner, actor premiat cu Oscar pentru filmul „Cel care dansează cu lupii/ Dances with wolves”, Julie Taymour, regizor nominalizat la Oscar pentru celebrul film „Frida”, Nicola Piovani, autor de muzică de film premiat cu Oscar pentru „Viaţa e frumoasă/ Life is Beautiful”, Elliot Goldenthal, autor de muzică de film premiat cu Oscar pentru „Frida”.

Anul acesta, în Vama Veche vor fi proiectate lungmetraje din secţiunile competiţionale CineBlackSea şi Femeia în cinema/ Woman in Cinema, precum şi din secţiunile necompetiţionale Focus, 2×3 şi Panorama. În Bucureşti vor fi reluate aceste filme şi li se vor adăuga scurtmetraje şi documentare. Aşadar, joi, de la ora 20.45, la Amfiteatru-La Pescărie din Vama Veche va putea fi vizionat filmul „O minunată noapte în Split/ Ta divna Splitska noc”, care a câştigat trofeul primei ediţii. Filmul de debut al lui Arsen A. Ostojic, care semnează şi scenariul, i-a adus acestuia multe premii internaţionale, printre care şi o nominalizarea primită din partea Academiei de Film Europene, la categoria „descoperirea europeană a anului”.

„O minunată noapte în Split” este o dramǎ curajoasǎ, cu anumite elemente suprarealiste, care are loc în ghetourile oraşului medieval Split. Toatǎ povestea filmului are loc în doar douǎ ore, de la ora 22.00 panǎ la miezul nopţii în ajunul Anului Nou. Această dramă este compusǎ din trei poveşti diferite, ce împart acelaşi spaţiu şi timp, precum şi anumite personaje. Aceste trei poveşti se desfǎsoarǎ una dupǎ cealaltǎ, fiecare începând la ora 22.00 şi terminându-se la miezul nopţii.

Secţiunea Focus este dedicată anul acesta Ucrainei. Ro-IFF va prezenta „Gámer”, filmul de debut al regizorului ucrainean Oleg Sentsov, care se află în arestul Securităţii din Rusia (FBS).

Romania International Film Festival este un festival care promovează cineaşti est-europeni din zona Mării Negre, în special prin competiţia CineBlackSea şi, de asemenea, singurul din România cu o secţiune competiţională rezervată femeilor-regizor, Woman in Cinema. Evenimentul se află sub înaltul patronaj al preşedintelui României, iar partenerii instituţionali la această ediţie a Ro-IFF sunt Centrul Naţional al Cinematografiei şi Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română.

Cookies