România începe vaccinarea și în penitenciare. Autoritățile vor folosi în mod special vaccinul Johnson&Johnson

13 apr. 2021
60 Afișari
România începe vaccinarea și în penitenciare. Autoritățile vor folosi în mod special vaccinul Johnson&Johnson

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță, a declarat în cursul zilei de azi că va fi demarată curând campania de vaccinare a deținuților din închisoare, dar și că pentru imunizarea persoanelor din penitenciare vor fi folosite în special doze din serul produs de Johnson&Johnson.

Potrivit medicului militar Valeriu Gheorghiță, vaccinarea deținuților se va realiza în dispensarele penitenciarelor. Pentru asta vor fi folosite cadre medicale din sistem și va fi adus personal din exterior doar în cazuri excepționale.

„Persoanele imunizate vor fi introduse în registrul vaccinărilor”

„La nivelul penitenciarelor se va întocmi o listă cu doritorii pentru vaccinare. Această activitate se va desfășura în cabinetele proprii medicale din penitenciare cu resursa umană proprie, la care pot participa și alte categorii de persoane unde nu există suficiente resurse umane disponibile. Dozele vor fi preluate dintr-un centru fix după modelul vaccinării din centrele sociale și rezidențiale.

Se va asigura vaccinarea în cadrul penitenciarului în cabinetele medicale. Persoanele vor fi introduse în registrul vaccinărilor, iar adeverința se păstrează la fișa medicală a fiecărei persoane”, a declarat Valeriu Gheorghiță în cadrul conferinței de presă de astăzi.

În penitenciare se va folosi în mod special serul produs de Johnson&Johnson deoarece este singurul vaccin autorizat în acest moment care are o schemă de imunizare alcătuită dintr-o singură doză, în timp ce AstraZeneca, Pfizer și Moderna se adminstrează în două doze.

„Se va distribui vaccin de la Johnson and Johnson pentru a facilita vaccinarea pentru că este vorba de o singură doză, însă se pot folosi şi alte tipuri de vaccinuri în masură în care se respectă lanţurile de frig şi celelalte condiţii necesare”, a precizat Gheorghiţă.

Primele doze de vaccin Johnson&Johnson ajung în România pe 15 aprilie

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Andrei Baciu, a declarat că primul transport de vaccinuri anti COVID-19 produse de Johnson&Johnson, ce însumează 60.000 de doze, va ajunge în România în data de 15 aprilie, cu câteva zile mai repede decât programase producătorul sosirea acestei tranșe, potrivit Digi 24.

„O veste foarte bună, am fost anunţaţi de faptul că acest vaccin va sosi cu câteva zile mai repede în România. Practic, va sosi pe 15 aprilie, joi, 60.000 de doze”, a declarat Andrei Baciu.

În ultima săptămână a acestei luni mai este așteptată încă o tranșă de vaccinuri Johnson&Johnson, de aproximativ 103.000 de doze, totalul de doze care urmează să fie primite de țara noastră în aprilie fiind de 163 de mii.

Potrivit lui secretarului de stat Andrei Baciu, acest vaccin are avantajul că se administrează sub forma unei singure doze și că nu necesită să fie stocat la temperaturi scăzute. Astfel, dozele de vaccin vor fi redirecționate direct către cabinetele medicilor de familie care fac parte din campania de vaccinare anti-COVID-19, precum și în centre mobile de tip container care vor fi deplasate în localitățile din mediul rural unde nu există medic de familie sau dispensare.

Cookies