ARHIVA B365

România împrumută Republica Moldova cu 150 milioane euro. Acordul, VOTAT în unanimitate

„Este cel mai rapid proiect negociat în istoria României. Tot ce înseamnă instituţii şi oameni politici şi partide politice au susţinut acest proiect”, a declarat premierul Victor Ponta, marţi seară, la Guvern, în urma întâlnirii avute cu prim-ministrul din Republica Moldovam Valeriu Streleţ. 

„La nevoie, se vede cine îţi este prieten. Suntem împreună la greu şi la bine”, a declarat Ponta. 

La rândul său, premierul moldovean a ţinut să mulţumească autorităţilor române pentru ajutorul financiar acordat într-un termen atât de scurt. 

„Procesul a decurs cu o viteză impecabilă şi vreau să mulţumesc pentru această implicare şi gestul de susţinere a republicii Moldova. Noi trecem printr-o perioadă deloc simplă. Avem nevoie de ajutor acum. Am apreciat gestul Guvernului României şi implicarea preşedintelui Iohannis”, a declarat prim-ministrul din Republica Moldovam Valeriu Streleţ. 

Deputații au ratificat marți Acordul privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, în valoare de maximum 150 de milioane de euro.

Acordul a fost ratificat de deputați cu 312 voturi favorabile și trei abțineri.

Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a acestui acord.

Potrivit memorandumului aprobat de partea română, Guvernul Republicii Moldova solicită, într-o scrisoare adresată Guvernului României, examinarea posibilității acordării unui împrumut în valoare de 150 de milioane de euro pe termen de cinci ani, cu tragerea împrumutului în trei tranșe, prima în sumă de 60 de milioane de euro în 2015, a doua în valoare de 50 de milioane de euro în 2016 și a treia de 40 de milioane de euro în 2017.

Conform documentului menționat, motivul solicitării acestui împrumut îl constituie „sursele insuficiente pentru finanțarea deficitului bugetar estimat la 3,8% din PIB în 2015″.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button