România îl expulzează pe Alexey Grishaev, adjunctul atașatului militar din Ambasada Rusiei la București

26 apr. 2021
138 Afișari
România îl expulzează pe Alexey Grishaev, adjunctul atașatului militar din Ambasada Rusiei la București

Autoritățile române au luat decizia expulzării lui Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar prezent la Ambasada Federației Ruse la București. Acesta a fost declarat persona non-grata pe teritoriul României deoarece activitățile sale încalcă prevederile Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961. Măsura vine la doar câteva zile după ce Polonia, Cehia, Slovacia și Bulgaria au expulzat la rândul lor diplomați ruși.

Convenția de la Viena prevede faptul că personalul diplomatic nu are dreptul să se angajeze în activități de spionaj. În această situație, oficialul rus ar fi acuzat de autorități că a încălcat această prevedere, potrivit G4media.

Ce a comunicat Ministerul Afacerilor Externe?

Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a domnului Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961. 

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 26 aprilie 2021, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin”, a anunțat MAE în cadrul unui comunicat. Alexey Grishaev ocupa poziția de adjunct al atașatului militar la București din septembrie 2018.

Mai multe state europene au expulzat diplomați ruși, în urma scandalului din Cehia

Decizia autorităților române vine la câteva zile după un adevărat val de expulzări de diplomați ruși a avut loc în state din apropierea țării noastre. Totul a pornit acum 10 zile, când premierul ceh Andrej Babis a anunțat expulzarea a nu mai puțin de 18 diplomați ruși la Praga deoarece există bănuieli și indicii că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia depozitului de armament de la Vrbětice din 2014, soldată cu doi morți.

Federația Rusă a răspuns acestei acțiuni expulzând la rândul său o parte dintre diplomații Republicii Cehe la Moscova.

Săptămâna trecută, Estonia, Letonia, Lituania și Slovacia au expulzat în total 7 diplomați ruși, în semn de solidaritate cu Republica cehă.

„Orice amenințare la adresa României este o amenințare la adresa NATO”, spune Bogdan Aurescu

Declarația ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, a venit ca răspuns la o declarație a ambasadorului rus la București, care a spus că România ar trebui să se îngrijoreze dacă se va implica „într-un fel de aventură militară concepută de „capetele fierbinți” din sediul NATO”.

„Faptul că România face parte din această alianţă este o garanţie pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi, fără niciun fel de dubiu, de aceea am şi spus că nu există niciun fel de pericol pentru România şi pentru cetăţenii ei în cursul acestei crize care a avut loc zilele trecute (mișcările de trupe ruse la granițele Ucrainei – n.r.). Dar trebuie să fim foarte clari aici: orice ameninţare la adresa României este de fapt o ameninţare la adresa NATO şi luăm în serios aceste aspecte”, a declarat Bogdan Aurescu duminică seară la Antena 3, potrivit Digi24.

Ministrul Afacerilor Externe și-a exprimat și poziția în legătură cu un mesaj publicat în această lună de Ambasada Rusiei la București pe pagina de Facebook a instituției.

„Am citit în trecere o reacţie pe care Ambasada Rusiei a postat-o în aceste zile pe Facebook şi am văzut acolo un fel de avertisment mai mult sau mai puţin voalat la adresa României, de a nu merge în siajul unor aventurişti militari din conducerea NATO. Cert este că este regretabil faptul că nu se ştie încă în cadrul diplomaţiei ruse că, după 17 ani de la momentul aderării României la NATO, România este NATO”, a subliniat Bogdan Aurescu.

Cookies